středa 29. dubna 2020

Smrtka - Neal Shusterman

Ahoj,
moc ráda čtu, ale bohužel jsem to musela k vůli nějakým věcem na nějakou dobu odložit. Teď jsem k tomu zase vrátila. Právě jsem dočetla knížku Smrtka a dnes bych Vám jí ráda zrecenzovala.
Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsal: Neal Shusterman
Přeložil: Petr Kotrle
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Počet stran: 384
Žánr: young adult, fantasy

Anotace:

Děj:

Aby Země nebyla přelidněná, chodí po na smrtky, kteří kosí lidi, ať už jsou to děti nebo dospělý. Májí za úkol pokosit 5 lidí týdně a je jedno kdy a jak to udělají. Jednoho dne přijde k Citře a její rodině domu smrtka Faraday a všichni se bojí pro koho si přišla. Ona nikoho ale nezabije, pouze se u nich jenom navečeří a pak si vezme si z jejich kuchyně nůž a jde zabít jejich sousedku. Smrtka Faraday také navštíví školu, kde si pozve na pokosení jednoho kluka. Když to zahlídne Rowana, rozhodne se, že ho tam se smrtkou nenechá samotného a jde s ním. Rowana je při kosení klukovi velkou oporou a smrka ho nezabije. Citře i Rowanovi přijde dopis, kde je pozvání do divadla. Oba se tam vydají a tam zjistí, že dostali oba to samé pozvání a neví od koho. Najednou se tam objeví smrtka Faraday. Dá jim nabídku, že by se mohla stát jeho učenci na smrtku a ten kdo bude lepší se stane smrtkou, druhý se vrátí mezi zpátky mezi ostatní lidi. Citra o tom dlouho přemýšlí, protože by to znamenalo imunitu pro celou její rodinu, takže by je žádná smrtka nemohla pokosit, a tak to přijme. Rowan také souhlasí, jelikož ho k tomu něco táhne. Při první zkouškou před kongresem řekla Citra špatnou odpověď a Rowan jí v tom nechtěl nechat samotnou, tak odpověděl špatně. Smrtky to poznaly, a proto Goddard navrhnul, že ten, kdo vyhraje musí pokosit toho druhého. Vrchní smrtka Xenokratés to i přes Faradayův protest přijal.

To by už asi stačilo. Nebudu Vám tady spoilerovat celou knížku, aby jste se měli na co těšit.

Cena: 240 - 300,- Kč

Hodnocení: 8,5* z 10*

Moc se mi knížka líbila. I když se Smrtka řadí mezi young adult literaturu, rozhodně není určena pouze pro dospívající. Příběh byl neuvěřitelně čtivý, chytlavý a dokáže Vás naprosto vtáhnout do děje. Je plná překvapivých zápletek, které by jste od knížky neočekávaly. Určitě si jí přečtěte. Je vážně úžasná. Už se těším na další díl. Jestli jste jí někdo četl, tak mi napište do komentáře, jak se Vám líbila.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts