pondělí 20. ledna 2020

Vláknina

Ahoj,
v dnešním článku bych Vám ráda řekla něco o vláknině. Pokusím se Vám vysvětlit "Co je to vláknina a v čem je obsažena?".
Vláknina je složka potravy rostlinného původu. Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny a to rozpustná a nerozpustná.
Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a to vede k pocitu nasycení. V trávicím traktu fermentuje. Může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a jiných sacharidů. Působí jako tzv. prebiotikum.
Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt.
Vláknina je účinným prostředek při zácpě, podporuje správné vyprazdňování, zmírňuje průběh průjmů působí blahodárně na střevní trakt, reguluje stolici, snižuje hladinu cholesterolu, detoxikuje organismus, snižuje riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva, přispívá k celkové dobré fyzické kondici a je pomocníkem v boji při hubnutí.
Vláknina najdete v obilovinách, luštěninách, zelenině, ovoci, bramborách a samozřejmě i ve výrobcích z nich, tedy v mouce, chlebu, ovesných vločkách. Vysoké množství vlákniny najdete v ovesných vločkách, otrubách, hrachu, fazolích, kukkuřici, banánech, celozrnném chlebu, datlích, sušeném ovoci, listové zelenině a v bramborách pečených ve slupce. Střední množství vlákniny obsahují jablka a ořechy.
Denní příjem vlákniny by měl být u dospělého cca 20 - 30 g a u dětí 10 g.
Pokud nemáme dostatečný přísun vlákniny z kvalitní stravy, je jedinečným zdrojem psyllium. Psyllium mechanickou silou odsouvá z trávícího traktu škodlivé zplodiny a zabraňuje tak vstřebávání cukrů a cholesterolu do krve. Psyllium není návykové. Je vhodné pro dlouhodobé užívání. Tato rozpustná vláknina má vlastnost vázat vodu, proto je důležité po celý den přijímat dostatek tekutin. Velká konzumace vlákniny a nedostatek tekutin může vést k nadýmání.

Vláknina je jedna z velmi důležitých složek potravy a proto se jí snažte zařazovat do Vašeho jídelníčku.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts