sobota 18. ledna 2020

Sacharidy

Ahoj,
každý si myslí, že sacharidy jsou zlo a pokud člověk chce zhubnout, tak je nesmí jíst. Je to blbost a já se Vám to dnes pokusím vysvětlit a něco Vám o nich řeknu.
Potraviny obsahující sacharidy by měly být součástí každého jídla. Ale není sacharid jako sacharid. Poradím Vám, jaký vliv mají jednotlivé typy sacharidů na naše tělo, v jakých potravinách je najdeme a kolik bychom jich měli denně sníst.
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Jejich nedostatek znamená málo potřebné energie k tvorbě svalů a jejich přebytek se zase může změnit v nežádoucí tuk. Pokud nechcete ztrácet na svalové hmotě nebo přibírat, je víc než důležité dodávat tělu odpovídající množství sacharidů v závislosti na vašem energetickém výdeji. Skládají se vždy z uhlíku, vodíku a kyslíku.

Sacharidy se rozdělují na:
  • Jednoduché: Patří tam mono a disacharidy, které často oznamujeme jako cukry. Najdete je v ovoci, medu, cukrové třtině, řepě, mléku, sladu, cukrovinkách, slazených nápojích atd. Velmi rychle se rozkládají, dostávají se rychle a najednou do krve a nám vystřelí hladina krevního cukru. Tento děj snadno poznáme například po větším jídle, kdy máme chuť na nějakou sladkou tečku. Následný pokles glykemie je většinou strmý, což vede k pocitu hladu.
  • Komplexní: Patří do nich poly a oligosacharidy. Ty najdete v bramborách, obilovinách, luštěninách, zelenině, celozrnných výrobcích a v rostlinných produktech. Komplexní sacharidy se tráví mnohem pomaleji než jednoduché sacharidy. Díky tomu vytváří delší pocit nasycení. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy mají také vysoký obsah vlákniny.  Komplexní sacharidy nalezneme například v: sladkých bramborách, čočce, fazolích, hráchu, kešu, arašídách, datlích, pekanových oříšcích, pistáciích, pohance, ovesný vločkách, tmavém celozrnném chlébu, těstovinách, hnědé a bílé rýži

Podle specialistů by sacharidy měly tvořit 55–60 % vašeho denního příjmu energie. Z toho 1/6 jednoduché sacharidy a 5/6 komplexní sacharidy.
Pokuste se vyhnout bílému cukru. Dostáváte díky něco do těla zbytečné množství sacharidů. Místo cukru dejte Vašemu tělu radši komplexní sacharidy.
Nejlepší je nesladit nápoje vůbec nebo cukr nahradit nějakou zdravější variantou. Pijte vodu nebo hořký čaj. Tělu ulevíte. Pokud máte chuť na něco sladkého, upečte si buchtu, která nebude obsahovat bílý cukr. První měsíc bez cukrů bude těžký, ale zvyknete si.

Doufám, že po tom, co jsem k Vám vysvětlila něco málo o sacharidech, tak se je nebudete bát jíst a budete je zařazovat do Vašeho jídelníčku.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts