čtvrtek 16. ledna 2020

Tuky

Ahoj,
bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Spousta lidí si myslí, že nízkotučná strava nám pomáhá získat super tělo, které chceme, ale není to tak úplně pravda. Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží. Tuky jako všechny makroživiny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Proto bych Vám dnes ráda něco o tucích řekla. Tuky mají oproti bílkován dvojnásobnou energetickou hodnotu. Pokdu budete hladovět tělo začně vaše uložené tuky postupně spotřebovávat. Vyvážená strava nespočívá ve vyloučení či omezování tuku jako takového, ale ve volbě správných tuků.
Tuky lze rozdělit na zdravé tuky, které by jsme mi konzumovat a nevyhýbat se jim, a pak jsou škodlivé tuky, kterým by jsme se měli naopak vyhnout a vůbec je nekonzultovat, protože škodí našemu zdraví. Mezi dravé tuky patří především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů,“ uvádí lékař. Ke škodlivým tukům patří umělé transmastné kyseliny. Jde o částečně ztužené tuky ve smažených jídlech, brambůrcích, sušenkách apod. Vznikají průmyslovou úpravou či zahříváním za vysokých teplot.
Plní několik specifických funkcí: jsou zdroj energie a nositeli nezbytných látek – vitamínů (A, D, E, K), esenciálních mastných kyselin a řady ochranných látek, podílí na stavbě nervové tkáně, jsou důležité pro syntézu některých hormonů, zlepšují chuťové vlastnosti pokrmů, vyvolávají dlouhodobější pocit sytosti, podílejí se na texturních vlastnostech potravin a pokrmů, mechanicky chrání vnitřní orgány proti tlaku a nárazům a zajišťují tepelnou ochranu organismu.
Tuky jsou tvořeny glycerolem a mastnými kyselinami, jejíchž složení má vliv na náš
zdravotní stav. Nasycené mastné kyseliny jsou bez dvojné vazby. Vyskytují se především v živočišných tucích. Jsou obsaženy např. v mase, mléce, a mléčných výrobcích, vejcích, masných
výrobcích, ale také v palmovém a kokosovém oleji.
Nenasycené mastné kykyselin jsou z hlediska výživy hodnoceny vesměs pozitivně a dělí se na mononenasycené mastné kyseliny, které jsou z velké části obsaženy v rostlinných olejích jako např. olivový olej, řepkový nebo slunečnicový olej a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy např. v rybách, v oříškách, v lněném olej nebo semínkách.
A co vy? Jak jste na tom s příjmy tuků?

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts