středa 8. ledna 2020

Bílkoviny

Ahoj,
Bílkoviny jsou nejdůležitější živinou ze všech, ale spousta z Vás si nedovede představit, co to bílkoviny jsou, k čemu přispívají a v čem jsou obsažené. Dnes bych Vám s nimi ráda seznámila a vše Vám o nic vysvětlila, aby už jste v tom měli jasno. 
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem všech tkání v těle. Odborně se jim říká proteiny. Patří mezi biopolymery. Jedná se o vysokomolekulární přírodní látky, které jsou složené z aminokyselin. Proteiny jsou podstatou všech živých organismůSlouží k růstu a obnově buněk a tkání, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. 
Bílkovin se získávání výhradně z příjmu potravin. Jejich nedostatečný přísun může vést k podvýživě, která se projevuje snížením obranyschopnosti organismu, otoky, svalovou slabostí atd.
Obecně by Váš příjem měl být u dospělého zdravého člověka 0,8 až 1,0 g na 1 kg tělesné váhy za den. Každá denní porce by měla ideálně obsahovat bílkovinu. Pokud cvičíte, tak do hodiny po cvičení by jste měli doplnit bílkoviny, ať už v podobě proteinových nápojů, nebo třeba oříšky. Bílkoviny se dělí na živočišné (maso, ryby a mořské plody, kravské mléko a mléčné výrobky, kozí mléko a mléčné výrobky kozí, ovčí mléko a mléčné výrobky, vejce) a rostlinné (sója a náhražky masa, luštěniny, obiloviny, pečivo a vločky, těstoviny, ořechy a semínka, zelenina, houby, ovoce). Nejvíce bílkovin obsahují například potraviny jako kuřecí maso, syrovátkový protein, bílý řecký jogurt, tvaroh, skyr, parmazán, kozí a ovčí mléčné výrobky, vejce, tempeh, tofu, čočka, fazole, cizrna, pohanka, ovesné vločky, žitný chléb, mandle, chia, avokádo. 

Doufám, že jsem Vám pomohla si v tom udělat jasno a budete si teď dávat větší pozor na to, co jíte a jestli máte za den dostatečný příjem bílkovin. Na to je dobrá aplikace, která se jmenuje Kalorické tabulky. Už jsem taky o nich psala článek, který naleznete zde

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts