středa 11. prosince 2019

Jak nepřibrat na Vánoce

Ahoj,
nastal čas Vánoc. Plné stoly cukroví a všelijakých dobrot. Neustálé oslavy, alkohol a dobrá jídla vyvádějí naše tělo z formy a rovnováhy, na kterém jsme celý rok pracovali. 
Nedá se tomu odolat, všichni to známe. Jenže pak si po Novém roce stoupneme na váhu a zděsíme se, kolik kilogramů jsme přibrali. Letos tomu tak být nemusí. Přináším Vám pár tipů, jak si užít vánoční čas aniž bychom pak museli zpytovat svědomí.

1. Bílkoviny 

Bílkoviny jsou pro naše tělo velmi důležité. Přes Vánoce Vám budou občas ve vašem jídelníčku chybět, ale pokuste se do Vašeho jídelníčku, co nejvíc zařazovat. Pokud jich nějaký den budete mít málo, tak je zkuste doplnit třeba kvalitní proteinovou tyčinkou nebo proteinem. 

2. Zelenina
Jezte hodně zeleniny. Jedná se vlákninu, která ve Vašem těle nasaje vodu, nafoukne se a tím pádem Vás krásně zasytí. Navíc neobsahuje skoro žádné kalorie. 

3. Hydratace

Pijte alespoň 2 litry denně, při větším energetickém výdeji klidně i víc. Pitný režim je pro naše tělo velmi důležitá. 

4. Malé množství nezdravého 

Když už si dáte něco nezdravého, tak se si ho dejte v malém množství a ne, že si toho naložíte plný talíř. Malé množství vám neuškodí a pokud se k tomu budete hýbat, tak skoro nic nepřiberete. 

5. Zdravější alternativy

Pokud si chcete upéct a dát si nějaké cukroví, upečte si vždy tu zdravější variantu. Chlebíčky nahraďte jednohubkami z různých druhů ovoce, zeleniny a nízkotučného sýra.

6. Pohyb

Choďte a choďte, protože chůze je ten nejlepší pohyb, který můžete svému tělu dát. Snažte si najít alespoň 3x v týdnu 30 min. a zacvičte si nebo se vydejte na nějakou delší procházku, s kterou si můžete také hezky pročistit hlavu.  

7. Nepřejídejte se

Energetický příjem by měl být stejný jako před svátky nebo jen o trochu větší. Jezte rovnoměrně během celého týdne. 

8. Spánek 

I když se to nezdá, tak spánek je pro naše zdraví velmi důležitý. Spát bychom měli alespoň 8 hodin. Dostatečný spánek posiluje imunitní systém, který chrání tělo před nemocemi a stará se o správné a nerušené fungování mozku. 

9. S alkoholem střídmě

Pití alkoholických nápojů by se ale nemělo přehánět. Alkoholické nápoje obsahují velké množství kalorií. Nejlepší variantou je bílé víno, nejlépe zředěné vodou. Nezapomeňte si hlídat pitný režim. Vypijte minimálně 2-2,5 litru tekutin denně vody. 

10. Nestresujte se
Pamatujte na to, že Vánoce jsou svátky pohody a klidu. Užívejte si je a zbytečně se nestresujte. Stres zvyšuje riziko přejídaní.

Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla. Budu moc ráda, když mi napíšete po Vánocích, jestli jste se těmito rady řídíli a jestli Vám to pomohlo. 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts