pondělí 4. ledna 2021

Jak si stanovit cíle?

Ahoj,

Nový rok, nový začátek, nová předsevzetí? Čerstvá motivace je důležitá, a od 1. 1. se krásně počítá. Nejdůležitější ale je nezůstat jen u přání a své cíle opravdu plnit. Dneska ti chci poradit, jak si svoje cíle správně stanovit, aby Ti opravdu vydržely a splnili se Vám, protože někdy můžou změna celý Váš život.



1. Podívej se do budoucna

Představte si, jak by Váš život vypadal v tom úplně ideálním případě a zapište si vše co vás napadne. Ať už je Vaše představa jakákoli, to je váš ultimátní cíl. Neznamená to, že se ho dočkáte. Spíš je to Vaše motivace, ke které se chcete co nejvíc přiblížit. Pomůže Vám uvědomit si, co vlastně chcete ze všeho nejvíc.


2. Zamyslete se nad tím, jak se vám v této oblasti dařilo doposud? 

Zodpověďte si pár otázek: Co vám šlo? Kde by bylo potřeba zabrat? Pokud bylo něco špatně, zkuste si položit otázku "Proč?" Tímto způsobem možná přijdete na spoustu svým problémům. Důležité je, ale pravdivě si odpovědět. 


3. Cíl musí být motivující

Jestliže nejsme dostatečně motivovaní a nevnímáme svůj cíl jako důležitý, pravděpodobně se nám ho nepodaří dosáhnout. Budeme mít tendenci to odkládat, vymlouvat se na nejrůznější překážky. Zodpověďte si sami sobě otázky „Chci, měl bych, musím?“ V podstatě všechny naše cíle můžeme rozdělit do těchto tří kategorií.


4. Cíl nesmí být ani příliš snadný, ani příliš obtížný

Pokud je náš cíl příliš snadno dosažitelný, zpravidla nás příliš nemotivuje. Řekneteme si, že na takový cíl  přece ani nestojí za to vynakládat náš drahocenný čas a energii. Podobně to funguje, když si nastavíme laťku příliš vysoko. Jestliže je dopředu jasné, že náš cíl není reálný, že není v našich silách ho dosáhnout, tak si řekneme "Proč bychom se tedy zbytečně namáhali?" Optimální tedy je být někde mezi. Cíl by pro nás měl být dostatečnou výzvou, ale zároveň musíme věřit, že je reálné ho dosáhnout.


5. Co pro svůj cíl začnete dělat

Sepište si konkrétní kroky, které Vás k němu dostanou. Je důležité si tyhle cíle stanovit co nejpřesněji. Nejlépe to vystihuje poučka "SMART", která znamená specifické, měřitelné, dosažitelné, realistické a časově ohraničené. Např. místo "Zhubnu" si dejte za cíl třeba "Zhubnu každý měsíc půl kila". Čím specifičtější, tím jasnější a jednodušší k dosažení. 


6. Rozdělte si svůj život na konkrétní oblasti

Myslím tím např. práci, školu, sport, zdravý životní styl, trávení volného času ... Postupně se věnujte každé z nich.


7. Přenést cíle do svého života

To, co jde, si rovnou zapište do diáře, např. Chcete cvičit 3x týdně? Udělejte si z toho plán, vyhraďte si na to čas a berte to jako hotovou věc. Nesnaž se hledat žádné výmluvy. Vytvořila jsem pro Vás měsíční plánovače, který si můžete stáhnout zde



Věci, které chcete opakovat denně si můžete zapisovat do habit trackeru. Ten máte buď přímo v diáři a nebo si ho můžete stáhnout a vytisknout. Pomůže vám sledovat, jak se vám daří váš cíl plnit. Vytvořila jsem pro Vás také habit tracker, který si můžete stáhnout zde



8. Shrnutí měsíce 

Na konci každého měsíce si sedněte a uvědomte si, co se Vám povedlo k daný měsíc, které Vás povedou ke splnění cílů nebo co se Vám nepovedlo a proč. S tím si naplánujte další měsíc. 


Tohle jsem všechny moje tipy, kterými se já držím, když si určuji cíle, ať už na začátku roku nebo i během roku, když chci něčeho dosáhnout. Dáváte si nějaké cíle? Je něco, co vám pomáhá je dodržovat?


To by bylo vše. Mějte se hezky. 

Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts