středa 3. února 2021

Důvody únavy a jak to řešit

Ahoj,

jste denně unavený a dáváte to za vinu zimnímu sychravému počasí? To ale není ten pravý důvod. V naprosté většině případů jde o důsledkem vašeho životního stylu. Dnes pro Vás připravila nejčastější důvody, proč se takhle cítíte a řeknu řešení, co s tím dělat.


1. Sedavá práce 

To, že vedete neaktivní život, může být paradoxně důvodem, proč jste věčně bez energie. Sedavé zaměstnání je tichým zabijákem vašeho zdraví a kromě toho je často tajnou překážkou v hubnutí.

Počítá se úplně všechno. Ignorujte výtahy, svižně vyjděte každý schod nebo vyrazte na krátkou procházku. 


2. Málo a nekvalitně spíte

Máte moc práce, a tak vám přijde skvělým řešením ukrajovat ze svého spánku? Děláte velkou chybu. Pravidelný, kvalitní spánek dokáže dobít baterky. 

Posuňte spánek v žebříčku priorit na přední místa. Choďte spát a vstávejte ideálně ve stejný čas. Spát bychom měli 7–8 hodin.


3. Stres

Stres v rozumné míře a ve správný čas nám může pomoci k lepšímu mentálnímu či sportovnímu výkonu. Čeho je ale moc, toho je příliš. Negativně se promítne do pocitů únavy, ale i do celkové kvality života.

Nikdy v životě nebudeme mít žádný stres. Proto nechtějte stres ze svého života úplně eliminovat, ale spíše si najděte způsoby, jak jej zvládat.


4. Málo jíte

Pravděpodobně uvidíte rychle klesající váha, ale to opravdu není všechno. V takovém případě se vám tělo „odvděčí“ skomírajícím metabolismem, nezvladatelnou únavou, kolísající náladou, ztráta menstruačního cyklu. A to určitě nechcete.

Zhodnoťte svůj aktuální jídelníček a ujistěte se, že nejíte méně, než by bylo nutné.


5. Nedostatečný pitný režim

Lidské tělo je až ze 70 % tvořeno vodou. Už pouhá ztráta tekutin, která odpovídá 1–2 % tělesné hmotnosti, zhoršuje výkon.

Zaměřte se na dostatečný pitný režim. Denně byste měli vypít alespoň 30–45 ml/kg vaší tělesné hmotnosti. Základem by měla být čistá voda nebo neslazené čaje.


6. Málo bílkovin v jídelníčku 

Pokud nemáte v jídelníčku dostatek bílkovin a tato skutečnost může zásadním způsobem přispět k tomu, že se cítíte unavení.

Jejich dostatečný příjem vám pomůže se cítit lépe.


7. Příliš jednoduchých cukrů

Po konzumaci čokolády, čokoládových tyčinek a podobných potravin je nástup energie velmi rychlý, ale o to rychleji i poklesne. Děje se to z důvodu kolísajícího krevního cukru. Následně máte pocit únavy a saháte po dalším sladkém.

Základ vašeho jídelníčku by měly tvořit kvalitní a minimálně zpracované potraviny 


8. Energeťáky a káva

Energetické nápoje vám zaručí krátkodobé nakopnutí díky obsahu kofeinu. Takový stav ale netrvá věčně. A vy nakonec můžete být ještě více unavení. Podobně je to s kávou.

Zkuste je ubrat. Pravidelné pití energetických nápojů bych nedoporučila vůbec. A co se týče kávy, neměli byste za den přesáhnout 400 mg, což v závislosti na druhu kávy odpovídá 3–4 šálkům.


Zkuste se zastavit a zamyslet se, kde děláte chybu. Řešení tohoto problému je totiž často snadnější, než si myslíte.


To by bylo vše. Mějte se hezky. 

Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts