pondělí 15. února 2021

Není čokoláda jako čokoláda

Ahoj,
když se řekne čokoláda, každému se hned rozzáří oči, sbíhají se mu sliny, ale zároveň tě napadají myšlenky typu “ale to přece nemůžu jíst”.

Čokoládu si můžeš klidně dopřávám každý den, a to bez jakýchkoli výčitek.

Ona totiž není čokoláda, jako čokoláda. A ano, je pravda, že pokud ti v hlavě vyskočila klasická milka nebo studentská pečeť ze supermarketu, tak asi nejsme naladěny na stejnou vlnu, to ale brzy napravím!

Kvalitní čokoládovými mlsky nejenže uspokojení tvůj mlsný jazýček, ale zároveň tím podpoříš svou imunitu a celkové zdraví!

Pravá kvalitní čokoláda je totiž ve svém základu ultra superpotravinou. A to díky základní ingredienci – kakaovým bobům, případně z nich získaného kakaového prášku.

Kakao je jedna z nejbohatších potravin na antioxidanty, které posílí tvou obranyschopnost, pomáhá od nachlazení až po prevenci rakoviny, zpomalí proces stárnutí, podporuje výkon a regeneraci díky minerálům jako je hořčík, zinek, fosfor a další.

Samozřejměnejkvalitnější je 100% kakaový prášek, který je ale sám o sobě dost hořký, každopádně právě tenhle ti zajistí všechny ty zdravotní benefity. Můžete si z něho udělat např. čokoládovou pomazánku, polevu, bowl, kaši.  

Pokud si tedy budete kupovat čokoládu, vybírejte si vždy tu nejvýše procentní. Ale estačí dívat jen na % kakaa. Rozhodně čti etikety a určitě nevěř jen známé značce nebo hezkému obalu. Vždy by měla být na prvním místě ve složení kakaová hmota, poté kakaové máslo a co nejmenší množství cukru a ideálně, aby byl až někde v závěru složení. Kvalitu vždy poznáš podle toho, že nemáš potřebu sníst na posezení celou tabulku. 

I do hodně procentní hořké čokolády, totiž výrobci často přidávají spoustu cukru a „x“ dalších blbin.

Ideální samozřejmě je, pokud čokoláda cukr neobsahuje vůbec nebo je tam přidaný třeba nějaký bio kokosový nektar apod., ale to jen tak v klasickém supermarketu neseženeš.
A v úplně tom nejlepším případě vybírej „raw“ hořké čokolády. 

Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, je lež. Čokoláda, která je vyrobena z nepražených kakaových bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je stejně jako kvalitní raw kakaový prášek zdraví prospěšná.

Jak to máte s čokoládou Vy? Zakazujete si čokoládu nebo si jí dáte, když máte na ní chuť? Dbáte na kvalitu? 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts