sobota 6. února 2021

Zdravá strava je drahá

 Ahoj, 

často slýcháváme, že jíst zdravě je strašně drahé. Obavy z ceny a chuťové nepoživatelnosti zdravých potravin vedou k tomu, že se o změnu životního stylu většina lidí ani nepokusí. Chci vám ukázat, že to tak není a v dnešním článku bych Vám to ráda ukázala, protože zdravá strava může být jak chutná, tak i cenově nenákladná.

Zdravé stravování podporuje naše celkové zdraví, minimalizuje rizika vzniku chorob, poskytuje adekvátní množství živin.

Každou živinu můžete přijmout do těla z levných a kvalitních potravin, které jsem všem lehce přípustné.


1. Bílkoviny

Bílkoviny jsou základním stavební jednotka všech buněk a tkání. Představují zásadní makroživinu. Zastávají řadu funkcí jako je tvorba svalů nebo produkce hormonů a protilátek. 

V těla je můžeme přijmout z masa (kuřecí prsa, vepřová kýta), vajec, proteinu, mléčných výrobků (mléka, sýr eidam 30 %, cottage, odtučněný tvaroh), tofu, luštěnin (červená čočka, hrách, fazole)


2. Sacharidy

Sacharidy také mezi hlavní makroživiny, které představují jeden z nejdůležitějších zdrojů energie.

Na sacharidových potravinách lze ušetřit asi nejvíce. I levné zdroje sacharidů však mohou splňovat požadavky na zdravé stravování. Přednost bychom měli dát co nejméně zpracovaným sacharidovým zdrojům, což znamená preferovat celozrnné varianty. 

Do jídelníčku je můžeme zařadit pomocí žitného pečiva, müsli bez cukru (nejlepší je domácí), ovesných vloček, brambor, batátů, celozrných těstovin, rýže, kuskusu, bulguru.


3. Tuky

Příjem tuků z hlediska jejich nasycenosti je stále považován za jeden z hlavních faktorů ovlivňujících riziko vzniku chorob srdce a cév. Velkou roli hraje i průmyslové zpracování, které je nežádoucí. Za levné a kvalitní zdroje tuků se můžeme považovat vejce, bílý jogurt (nemyslím tím řecký jogurt, který má 0% tuku), ořechy (arašídy, vlašské ořechy, mandle), ořechová másla, olivový olej, avokádo.


4. Vláknina

Vláknina je velmi důležitá složka stravy. Náš jídelníček jí však kvůli průmyslovému zpracování potravinářských produktů většinou neobsahuje tolik, kolik je pro správnou funkci našeho organismu potřeba.

Můžeme jí doplnit pomocí ovoce (banán, jablko, hruška, pomeranč, vinná réva), zeleniny (paprika, okurka, rajčata, mrkev, ledový salát, brokolice), luštěnin (červená čočka, hrách, fazole), batátů a ovesných vloček.


Doufám, že už věříte, že zdravá strava není něco, co si nemůžeme dovolit. Správná výživa má zásadní vliv na naše zdraví. Takže, i když nemáte moc peněz, tak zdravě se stravovat můžete.

Když si uvědomíme, že  menu v restauraci nás mnohdy vyjde na daleko více než 100 Kč, vždy bude výhodnější po stránce finanční i časové si stravu sám připravit a popřípadě si jí nachystat do krabiček.


To by bylo vše. Mějte se hezky. 

Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts