úterý 2. března 2021

Pečivo

Ahoj,
spousty z nás odsuzu pečivo, kvůli tomu, že obsahuje hlavní podíl pšenice. Nejíme ho, protože jsou to sacharidy, po kterých se přece přibírá. To tak ale není. Je to mýt, kterému spousta lidí věří, ale to vůbec není pravda.

Když už si nějaké to pečivo dáme, vybíráme si celozrnné, ale na to pozor. Často se necháváme zmást popisky, kterým mnozí detailně nerozumí. Pečivo cereální, vícezrnné, celozrnné. Nejčastěji zaměňujeme cereální pečivo za celozrnné, obarvené pečivo za žitné nebo bílé pečivo posypané semínky. Cereální znamená vyrobený z mouky. Jde pouze o tahák pro zájemce o zdravé stravování, kteří nemají o těchto věcech přehled. Pečivo vícezrnné značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou. Pokud si chceme koupit opravdové celozrnné pečivo, musí obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky.

Celozrnné pečivo zdravější má nižší glykemický index, díky čemuž se cítíme déle zasycení. Je bohaté na vlákninu. Příznivě působí na organismy oslabené onemocněními cév, srdce, rakovinou tlustého střeva nebo při cukrovce. Pomáhá při zažívání a při pročišťování střevní mikroflóry, snižuje také hladinu cholesterolu.

Bílé pečivo lehčeji stravitelné, ale jeho biologická hodnota je nižší než u celozrnných výrobků. Pšenice je téměř plnohodnotná potravina, která poskytuje všechny potřebné živiny.

Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna. Bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části. Bílá mouka má delší trvanlivost a je zbavená velké většiny živin. Je ochuzena přibližně o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2 a 86 % vitaminu E.

Pokud vám chutná bílý rohlík, není důvod, proč si ho nedát. Neměl by být ovšem ne každodenním jídelníčku. Celozrnné pečivo je daleko zdravější.

Kdybych si měla vybrat, jestli si dám bílí rohlík nebo celozrnné pečivo, vyberu si vždycky to celozrnné, protože mi víc chutná. Dřív jsem si nedokázala představit, že bych dala do pusy celozrnné pečivo, ale teď už si život bez něho nedokážu představit. Nejraději mám žitné pečivo. Které pečivo preferujete Vy? Bílý rohlík nebo celozrnné pečivo?

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts