úterý 28. prosince 2021

Kneipp balzám na rty

Ahoj, 

trpím přes zimu často vysušenými rty a potřebuji mít pořád u sebe nějaký balzám, který poskytne mým rtům dostatečnou hydrataci. Rozhodla jsem se, že zkusím šáhnout po přírodním a koupila jsem si balzám na rty od Kneipp, na který bych Vám ráda dnes napsala recenzi.

Kneipp balzám na rty má Vaše rty hýčkat svým 100% přírodním složením. Balzám by měl přinášet přírodní péči pro rty s efektem postupného vstřebávání pro dlouhodobý účinek. Má obsahovat pečující složky, které tvoří máslo cupuacu, kterému se také říká brazilské kakao, a extrakt z pravé vanilky. Balzám na rty nemá obsahovat silikony, minerální oleje, konzervanty ani parafíny.
Balzám je v balení z korku.

Dárkové balení (obal při koupi) je z ekologicky šetrného papíru, krabička je vyrobena z 25% trávy a nachází se na něm popis a složení. 

Víčko je vyrobeno z plasto a na vycvakávání, které drží pevně. Mechanismus na vytlačení balzámu se nachází pod víčkem.

Má máslovitou konzistenci. Na rtech je příjemný. Balzám krásně rty hydratuje. Vůbec nelepí a zvláčňuje rty. Zanechává je hezky jemné. Výdrž na rtech je taková menší, proto je nutné rty častěji přetřít. Pití bez problému vydrží, ale jídlo už ne. Balzám vonní po vanilce, ale to záleží jakou vůni si vyberete.
Množství: 4,7 ml
Cena: 130 - 160,- Kč

Moje shrnutí:

+

  • Hydratace 
  • Zvláčňuje 
  • Zjemnuje 
  • Vyživuje 
  • Chrání 
  • Konzistence 
  • Nelepí
  • Nanášení 
  • Obal
  • Vůně 

-

  • Výdrž na rtech


Hodnocení: 9* z 10*

Cena je trochu vyšší, to snad u každého přírodního produktu, ale je opravdu perfektní. Už mám druhé balení a rozhodně koupím znovu. Používám ho pořád. Za mě Vám ho můžu vřele doporučit. 

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

 

pátek 24. prosince 2021

Vánoční přání

Kapr už se ve vaně cáká,

vůně stromečku nás láká,

na oknech mráz maluje,

čas Vánoc konečně tu je.

Přeju vám jen to nejlepší,

ať dostanete dárek největší

a tím je láska, štěstí a zdraví,

protože to je v životě to pravý.





pondělí 20. prosince 2021

Vánoční filmy a seriály

Ahoj, 

Vánoce jsou tu a k nim neodmyslitelně patří dívání na vánoční filmy a seriály, na které stojí se podívat. 

Dnes bych se s Vámi ráda podělila o seznam vánočních filmů a seriálů, které mám ráda. Není nic lepšího než si něco pustit, uvařit si k tomu čaj, kafé nebo třeba horkou čokoládu a vychutnávat si vánoční atmosféru. 

  • Dash & Lily - Netflix 
  • Princezna z cukrárny (všechny díly) - Netflix 
  • Sám doma (všechny díly)
  • Láska nebeská 
  • Sváteční rande - Netflix 
  • Santa má bráchu
  • Sněží, sněží ... - Netflix 
  • Poslední aristokratka - Netflix 
  • Deník Bridget Jonesové - Netflix 
  • Šťastný nový rok - Netflix 

Tohle jsou všechny vánoční filmy a seriály, na které se i letos o Vánocích budu dívat jako každý rok. Některé z nich už mám splněné. Jaký je Váš vánoční seznam? 


To by bylo vše. Mějte se hezky. 

Vaše Mišulka 

čtvrtek 9. prosince 2021

Jak se naladit na Vánoce

Ahoj,
Vánoce jsou tu. Letošní Vánoce budou možná trochu jiné a to díky situace jaká je, než jsme byli doposud zvyklí. Vánoční atmosféra je však naštěstí něco, co nám ani v této nejisté době nikdo nemůže vzít. Zde máte pár tipů, jak se na Vánoce příjemně naladit a zároveň si tento čas užít nejlépe bez stresu a zbytečných honiček.

1) Zapalte si doma svíčky, vonné tyčinky 
Svíčky k zimě a k Vánocům prostě patří. Nejlepší vůně jsou za mě jablko, pomeranč, vanilka a skořice. 

2) Pustě si nějaké vánoční písníčky
Spoustu vánočních playlistů najdete na spotify.

3) Pusťte si Vaše oblíbené vánoční filmy, seriály, pohádky
Každý má seznam svých oblíbených vánočních filmů, seriálů a pohádek. Udělej si chvilku času na odpočinek, sedněte si a pustě si něco z Vašeho seznamu a vypněte. Pokud už máte všechno zkouknuto a už nevíte na co koukat, vydržte chvilku, protože v dalším článků se můžete pro inspiraci těšit na můj seznam oblíbených. 

 
4) Vánoční čaj
Čím více venku klesají teploty, tím častěji saháme po čajích, které nás příjemně zahřejí. Zima a čaj přece k sobě neodmyslitelně patří. Avšak zkuste si podvečer uvařit čaj, který vám připomene vánoční chvíle. Místností se rozhostí směs vůní jablíčka, pomerančové kůry, vanilky a skořice. Už se jen zabalit do teplé deky

5) Uvařte si doma svařené víno
Věřte, že jakmile Vám skořice s hřebíčkem a zkaramelizovaným vínem provoní domov, budete Vánocům zase o krok blíž.

6) Horká čokoláda
Dalším tradičním nápojem, který se neodmyslitelně spojuje se zimou, je horká čokoláda. Dopřejte si zimní večer při sledování vánoční pohádky a uvěřte si šálek tohoto lahodného nápoje

7) Udělejte si domácí výzdobu
Po vstupu do obchodu jsou všude vánoční dekorace, výzdoba, kam se člověk podívá. Třeba si ozdobte stromeček, rozvěste si světýlka a dejte vašemu obydlí vánoční atmosféru.

8) Upečte si cukroví nebo vánočku
Cukroví k Vánocům prostě patří, ať už je to to klasické nebo třeba bezlepkové či fitness zdravé cukroví, už jen jeho příprava vás na Vánoce musí zákonitě naladit.

Způsobů, jak se naladit na nejkrásnější čas v roce, je spousta, a je jen na Vás, jestli využijete jednu variantu, nebo všechny. 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 
 

pátek 3. prosince 2021

Jsem zpět ...

 Ahoj,

chtěla bych se Vám omluvit. Jistě jste si všimli, že jsem tu teď hodně dlouho nebyla aktivní, ale nebojte, jsem zpět. Doufám, že z toho máte radost. Abych Vám to objasnila, potřebovala jsem si udělat pauzu, nějak jsem to v sobě cítila a taky se udála v mém životě úžasná věc, která je teď pro mě prioritou a možná se jí brzy dozvíte na Instagramu.

Chtěla by se pokusit začít vydávat články zase pravidelně a to každý úterý a pátek. Ano, všimli jste si správně, že už bude týdně vycházet o jeden článek týdně míň. Je to z toho důvodů, že nemám tolik času a psaní článků nechci brát jako povinnost a vždycky jenom rychle něco sepsat, aby něco vyšlo, ale psaní článků si chci užívat.

Do Nového roku se můžete těšit např. na článek jak se naladit na Vánoce, s tipy na vánoční dárky nebo filmy, recepty na cukroví, atd.... Snad se Vám články budou líbit. Vymýšlela jsem je tématicky k období.

Ještě jednou bych se chtěla omluvit. Abych pravdu řekla, už mi to teď začínalo chybět. Snad se Vám bude moje psaní i nadále líbit a budete se rádi vracet.

To by bylo vše. Mějte se hezky.

Vaše Mišulka

neděle 29. srpna 2021

Lipno

Ahoj,

před 14 dny jsme se s rodinou vrátili z Lipna, a tak rovnou sedám k počítači a jdu vám sepsat svoje dojmy. Jelikož dovolená v zahraničí je v dnešní době dost složitá, rozhodli jsme se, že letos budeme objevovat krásy ČR. Na Lipno už jsem se chtěla podívat hodně dlouho a tento rok to konečně vyšlo. 

Letní a zimní sezóna je tam opravdu našlapaná, takže pokud plánujete na Lipno vyrazit, začněte si rozhodně ubytováním hledat dopředu. Lipno nabízí spoustu možností od hotelů po apartmány a my jsme si vybrali hotel Element, který otevřeli teprve teď v červenci roku 2021 a musím říct, že naše volba byla naprosto skvělá. Hotel byl luxusně zařízen, personál příjemný, pokoje čisté a kompletním vybavením. Navíc jsme měli krásný výhled na jezero, což jsem ocenila asi nejvíc já. V ceně jsme měli i snídani. Na oběd a večeři jsme si vždy někam zašli. Jediné, co se nám tam stalo bylo, že tam jeden večer v celém hotelu netekla teplá voda, jelikož tam měli nějakou technickou chybu, s kterou u nového hotelu nepočítali, ale to se dá lehce prominout.










Naproti v restauraci Stodola se podávala snídaně, která byla velmi pestrá. Našli jste tam vše, na co jste si jen vzpomněli. V restauraci Stodola byla možnost i oběda a večeře. Měli tam moc dobré jídlo, i když není úplně nejlevnější. Pokud budete na Lipně, určitě vyskoušejte tuhle restauraci.

Zažili jsme spoustu zážitků a navštívili spoustu zajímavých míst. Zapůjčili jsme si tam na 2 hodiny motorový člun a vyrazili jsme vstříc Vodní nádrži Lipno. Zapůjčení vyšlo na na necelé 2.000,- Kč, ale ten byl nezapomenutelný zážitek. Člun jste řídili sami, ale nebojte, není to nic rychlého. Cestou se člověk mohl kochat přírodou okolo. 

Necelý 2 km od ubytování se nachází výstava Lega, na kterou jsme nejdřív nechtěli ani jít, protože jsme si mysleli, že tam nic moc nebude. Ale wau, bylo to skvělý. Bylo tam toho k vidění hodně. Ze všeho byli asi nejzajímavější stavby památek, které byli do detailu propracované. Řekla bych, že třeba s výstavou v Praze, na které jsem ještě nebyla, se to nejspíš nedá srovnat, ale stojí to za to, to navštívit.









Když se řekne Lipno, každému se hned vybaví Stezka korunami stromů a co bychom to byli za turisty, kdybychom jí nenavštívili. Rozhodli jsme se jít na noční stezku, která je osvícená a od 20:00 hod. i za doprovodu koncertu. Bohužel jsme si na to vybrali špatný den, jelikož byla hrozná kosa, takže jsme tam moc dlouho nevydrželi, ale i tak to bylo skvělý zážitek. Za těch 675 metrů cesty to stálo. Ze shora jste měli výhled na Lipno a navíc s tím osvícem, je to nepopsatelný pocit. 




Pro milovníky motýlů se kousek od našeho ubytování nacházel menší motýlí dům Papilonia, kde bylo možno vidět pár druhů motýlů v pěkně údělané prostředí. Motýli jsou tam v přímé blízkosti s Vámi, proto si musíte dát pozor, aby jste nějakého omylem nezašlápli. Je hezké, jak okolo Vás lítají.




Za zmíňku stojí i vyhlášený stánek Pan Hranolka s originální výrobou hranolek, které jsou exkluzivní. Pokud budete na Lipně, rozhodně je zajděte vyzkoušet. Je to úplný rozdíl oproti klasickým přesmaženým hranolkám. Tohle jsou pravý poctivý hranolky.


Dejte mi vědět v komentářích, jak se vám článek líbil. Jestli vás Portugalsko láká nebo jste tam třeba i sami už byli.

To by bylo vše. Mějte se hezky.

Vaše Mišulka 


středa 23. června 2021

Maybelline Lash Sensational Sky High řasenka

Ahoj,

tak schválně, taky jste zaznamenaly ten boom okolo nové řasenky Maybelline Lash Sensational Sky High. Na Instagramu se na mě valila ze všech stran, neodolala jsem a rozhodla se ji vyzkoušet také. Dnes jsem si tedy pro Vás připravila recenzi na řasenku Maybelline Lash Sensational Sky High


Řasenka slibuje neuvěřitelný objem řas. Obsahem bambusový extrakt a speciální vlákna, co má zaručovat silné a dlouhé řasy po celý den.
Celá řasenka je krásné růžové barvy s vystouplými 3D prvky. Písmo na řasence je černé.
Má klasický kartáček, který je ouzký, ale bez žádných výkrutů. Štětinky jsou krátké a hustě u sebe. 

Nanáší se velmi lehce a rychle. Konzistence je hezky krémová a na mě trochu mokřejší, ale když si pak na to zvyknu, tak to je v pohodě. Řasy hodně prodlouží, zvýrazní a dodá jim objem. Opravdu dobře obalí každou řasu, aniž by slepovala. Nenechává na řasách žádné cucky.  Bez problémů vydrží celý den a ani se nehne.
Množství: 7,2 ml
Cena: 200 - 250,- Kč 

Moje shrnutí:

+

  • Objem řas
  • Prodlužuje 
  • Konzistence
  • Neslepuje
  • Nanášení 
  • Výdrž 

-

  • Nic

Hodnocení: 9* z 10*

Investice do nové Maybelline Lash Sensational Sky High se ale stoprocentně vyplatí. Dělá opravdu krásné řasy. Moc ráda jí používám.
Zaujala Vás tato řasenka, plánujete si jí pořídit nebo už jí máte doma?

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

čtvrtek 17. června 2021

Navždycky

Ahoj,

dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Navždycky, na kterou jsem hrozně těšila. Napsala jí Olga Zbranek Biernátová, známá jako knižní influencerka a členka Humbook týmu působící pod přezdívkou Nofreeusernames, která si prostřednictvím nakladatelství Cooboo plní jeden ze svých velkých snů. Autorčin debut s názvem Navždycky pracuje s předlohou jejího příběhu z aplikace Storki.


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Olga Zbranek Biernátová
Přeložila: /
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2020
Počet stran: 304
Žánr: young adult, feel-good contemporary, román 
Vazba: paperback

Anotace:

Mei Bradleyová se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí. Tuhle nespravedlnost naštěstí zmírňuje čokoláda, kterou fakt miluje! Když už jsme u toho, miluje i svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Přestane Liam někdy prudit? Uvidí Travis v Mei víc než jenom kamarádku? A dojde konečně i na vysněné rande?


Děj (spoiler): 

Mei Bradleyová miluje svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Mei s Travisem si spolu domluví rande, ale při prvním polibku ani jeden z nich nic necítí, a tak se domluví, že zůstanou kamarádi. Mei se víc zblíží z Liamem a pomalu zjišťuje, že není takový, za jakého ho měla. Pomalu to přerůstá něco víc, až spolu začnou chodit, jenomže Mei o tom neřekne Travisovi, protože se bojí jak by reagoval, jelikož Liamema taky nemá v lásce jako ona předtím. Liama si ale myslí, že už to Travisovi řekla. Jednoho dne jde Mei s Liamam do kina a potkají tam Travise. Mei dělá, že je tam sama, tím naštve Liamema a Travis se naštve, když zjistí, že spolu chodí a neřekla mu to. Nakonec se s oběma udobří a nadále bude chodit s Liamamem.

Cena: 223 - 300,- Kč

Hodnocení: 5* z 5*

V knize najdete barevné chaty, smajlíky, a dokonce i fotky. Navíc je kniha natištěná na křídovém papíru s vysokou gramáží. Kniha se kvůli tomu špatně otevírá a budete se muset smířit s tím, že to občas bude vyžadovat trochu síly, abyste ji pořádně otevřeli.

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. Kniha je napsaná čtivě, není dlouhá a čte se rychle. Příběh je plný vtipných hlášek, odkazů na lamy a jednorožce, známé filmy, seriály i knihy. Knížka je zábavná a roztomilá. Culila jsem se od ucha k uchu, netrpělivě vyčkávala, jak to bude dál, občas jsem se dokonce musela nahlas zasmát. Už se těším, až si přečtu Olgy druhou knížku "Miluju tě. Já vím", kterou nedávno vydala.
Pokud jste četli tuhle knížku, jak se Vám líbila?  

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

úterý 15. června 2021

Lasange

Ahoj, 

dnes jsem si pro Vás připravila recept na zdravější variantu Lasange, která je skvělé. Chuťově vůbec není rozeznatelná od klasické a navíc jsou vegetariánské. 


Ingredience (2 porce):

3 plátky lasange těstovin
200 ml krájených rajčat v konzervě
130 g ricotty
140 g mletého veganského masa
1 lžička ghí
1 stroužek česneku
40 g parmazánu 
1/2 lžičky oregána
sůl
pepř

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pánvi rozpustíme ghí a orestujeme na něm mleté maso. Přidáme rajčata z konzervy a utřený česnek. Dochutíme solí, pepřem a oregánem podle chuti. Zapékací mísu vystříkáme olejem a na dno vložíme plát těstovin, na který dáme vrstvu masové směsi a ricotty. Takhle vrstvíme, dokud nám nedojdou těstoviny. Dáme péct do trouby na 35 min. na 180°C. Nastrouháme parmazán a posypeme jim lasange. Dáme ješte zapéct do trouby na 5 min. na 180°C. 


Doposud jsem žádný lasange, ale jakmile jsem vyzkoušela tyhle, tak jsem si je hned oblíbila. Jsou rychle, jednoduché a to nejhlavnější je, že jsou skvělé. Úplně ideální na rychlí oběd. 
Do komentáře mi můžete napsat, jestli už jste ochutnali lasange a jestli Vám chutnali.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

čtvrtek 10. června 2021

Ztracená naděje

Ahoj,

dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Ztracená naděje, na kterou jsem hrozně těšila, protože jsem už četla první díl a to "Bez naděje", která byla mojí první young adult, kterou jsem četla a moc se mi líbila. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Colleen Hooverová
Přeložila: Jana Jašová
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
Počet stran: 336
Žánr: young adult, román 
Vazba: paperback

Anotace:

Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.


Děj (spoiler): 
Holder je na dně. Jeho sestra, dvojče Les spáchala sebevraždu, ačkoli nechápe a nevidí žádný důvod, proč to udělala. Rodiče se rozvedli a o něm kolují příšerné zvěsti. Po roce se vrací od táty a poznává Sky, která mu na první pohled připomene Hope, kamarádku z dětství, již unesli a on tomu nijak nezabránil. Odpoledne si šel zaběhat, když se vracel, uviděl před jeho domem Sky, která zrovna také běhala. Nabídl Sky, že jí dolije vodu na cestu. Když přišel s vodou, nabídl jí, že s ní poběží zpět. Když přiběhli k jejímu domu, Sky náhle zkolabovala. Nabídl Karen, že s ní může každý den chodit běhat, aby nechodila sama. Pomalu se začali kamarádit, a dokonce začal chodit opět do školy. Jednoho dne spolu začali i chodit. Po čtrnácti dnech se pohádali kvůli náramku, který měla na ruce. Byl to totiž náramek, který dala Lesslie Hope před tím, než zmizela. Rozhodl se, že jí zatím nic neřekne, protože by jí to ublížilo. Večer k ní vylezl oknem a řekl jí, jestli by to mohlo mezi nimi být zase v pořádku a že si přeje, aby mu to Sky odpustila. Jednoho dne ji pozval k němu domu. Když Sky hledala koupelnu, omylem vlezla do pokoje Lesslie. To byla Holderova sestra, která spáchala sebevraždu. Podle fotek se jí začaly vracet vzpomínky a Holder Sky vysvětlil, že se jmenuje ve skutečnosti Hope a Karen jí unesla. Ten náramek to potvrzoval, protože jí ho dala Lesslie. Sky se o tom chtěla dozvědět víc. Nechtěla Karen ani vidět, tak poprosila Holdera, aby s ní utekl, sbalila si oblečení a odjeli spolu do hotelu. Sky se ho zeptala, jestli s ní může jet k jejímu tátovi, že se musí podívat na dům a promluvit si s ním. Táta se Sky omluvil za to, jak se k ní choval a co jí dělal. Když se ho Sky zeptala, jestli znásilnil ještě i někoho jiného, řekl jí, že jeho sestru a Jesslie. Holderovi v tu chvíli došlo, že právě to bylo to kvůli čemu Jesslie spáchala sebevraždu. Po chvíli se před nimi její otec zastřelil. Sky si chtěla promluvit s Karen, proč ji unesla.  Ta jí řekla, že viděla, co jí otec dělá a že na tom byla stejně, když byla v péči svého bratra. Policie s tím vůbec nic nedělala, a protože chtěla Sky pomoci, neviděla jinou možnost. Sky se s nevlastní matkou usmířila a bydlely opět spolu.

Cena: 50 - 320,- Kč

Hodnocení: 4,5* z 5*

Nevím, jestli ještě seženete tohle první vydání, ale kdyby jste si chtěli knížku přečíst, tak si jí můžete koupit v novém vydání. Mě osobně si víc líbí obálka u toho prvního vydání, proto jsem ráda, že jí mám.  

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. Ten první díl "Bez naděje" mi přišel o trošičku lepší, ale tahle byla taky skvělá. 
Pokud jste četli tuhle knížku, jak se Vám líbila?  

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

úterý 8. června 2021

Balea Copacabana pleťová maska

Ahoj,

už hodně dlouhou tu nebyla žádná kosmetická recenze, a tak bych to ráda napravila. Dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na pleťovou masku Balea Copacabana, kterou už mám doma dlouho a byla to limitovaná edice, takže už jí tam bohužel neseženete. 

Maska Balea Tuchmaske Copacabana má poskytovat pokožce hedvábný pocit s příjemnou vůní tropických květin. Slibuje intenzivní hydrataci, svěží a zářivou pleť. Kokosová voda má normalizovat krevní oběh a metabolismus, díky čemuž by měla být pokožka hladká a měkká, má pomáhat jí zbavit vyrážek. Mandlový olej má dobré výživné, zvláčňující vlastnosti a podporuje přirozenou obranyschopnost pokožky.
Je zabalená v plastovém pytlíku. Jedná se o textilní masku. Plátýko je trochu silnější, ale i tak na pleti hezky drží a je poměrně hodně nasáknuté tekutinou. 
Na zadní straně naleznete popis, aplikaci a složení masky.

Na obličeji je velmi příjemná. Měla jsem jí dýl, než bylo na obalu psáno a i tak ještě zůstalo na plátýnku hodně tekutiny. Zbytek tekutiny, která po sundání zůstane na pleti, se do pleti pěkně vstřebává. Pleť je po ní pěkně hydratována, sjednocená, rozzářela a svěží.
Množství: 1 ks
Cena: 30,- Kč

Moje shrnutí:

+

  • Hydratace 
  • Rozzářující
  • Sjednocení 
  • Svěžest 
  • Kvalita látýnka
  • Textilní maska
  • Aplikace
  • Obal 

-

  • Nic

Hodnocení: 9* z 10*

Vůbec jsem nečekala, že bude tak dobrá. Maska splňuje vše, co by maska měla splňovat. Za tu cenu Vám jí můžu doporučit. 

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

sobota 22. května 2021

Daisy Jones & The Six

 Ahoj,

dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Daisy Jones & The Six, kterou jsem původně ani nechtěla číst, protože to není můj žánr. Jedná se totiž o životopis fiktivní kapely The Six a zpěvačky Daisy Jones. Pak jsem na ní viděla všude samou chválu a na Knihách Dobrovských se objevila ve velké akci, tak jsem si řekla, že si jí zkusím přečíst. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Taylor Jenkins Reidová
Přeložila: Kateřina Cardová
Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2020
Počet stran: 368
Žánr: světová beletrie, biografie, životopis, historický román 
Vazba: hardback

Anotace:

Datum 12. července 1979 s sebou přineslo rozpad jedné z nejslavnějších rockových kapel 70. let. Co vedlo všech sedm členů skupiny k tomu, aby se nečekaně a navždy rozešli? Teprve po několika desetiletích podává každý ze zúčastněných muzikantů své vlastní vysvětlení. Zpěvačka a písničkářka Daisy Jones se po společném turné chystá spolupracovat s kapelou The Six a jejím frontmanem Billym Dunnem na novém albu. Setkání dvou silných a mimořádně talentovaných osobností nemůže zůstat bez následků pro celou skupinu. Na jedné straně stojí osobní sympatie a antipatie, na straně druhé závislosti a tvůrčí vypětí. Všichni si užívají uvolněnou atmosféru kalifornských hudebních klubů a nahrávacích studií i život na turné, avšak hudební producenti mají své vlastní zájmy. Příběh inspirovaný světoznámou kapelou Fleetwood Mac zobrazuje vrcholnou éru rockové hudby v sestřihu fiktivních rozhovorů.


Děj (spoiler): 
Kapela The Six se postupně malými krůčky dostávala na výsluní, ke kterému jim v půlce jejich cesty hodně pomohla Daisy Jones. Daisy je nespoutaný živel, který chce využít všeho, co jí život nabízí. Kapela byla původně složena ze šesti členů - Billyho, Grahama, Warrena, Edieho, Peta a Karen. Než se kapela seznámila s Daisy, žili velmi bujarým životem. Samé večírky, drogy, sex, alkohol. To bylo doslova po každém koncertu. Billy měl doma ženu Camillu se kterou čekal dítě, a protože jí nechtěl ztratil, šel na léčení. Když se Daisy přidala ke kapele The Six, došlo u nich k menší změně repertoáru. To se hlavně jednomu členu skupiny nelíbilo, ale víte, jak to chodí. Souhlasí většina, souhlasí všichni. Nakonec se ukázalo, že změna byla víc než dobrá. Fanouškové z nich doslova šíleli. Kapela byla v roce 1979 na své špičce. Bohužel, dne 12.června 1979 se kapela rozpadla. Každý z členu už měl jiné priority. Hlavní důvody však byli, že Daisy se zamilovala do Billyho a nechtěla mu rozbít rodinu a Billy se chtěl věnovat své rodině.

Cena: 300 - 380,- Kč

Hodnocení: 4* z 5*

Knížka je psaná netradičně. V podstatě se jedná o přepis dokumentu, všichni aktéři se vyjadřují k jednotlivým situacím v rozhovoru, není tedy možné přímo nahlédnout do myšlenek postav. Děj neskutečně rychle odsýpal, neustále se někam posouval a dlouho nestál na jednom místě. Celá kniha sleduje, jak slávu prožívali členové kapely a jaké vztahy mezi sebou měli. I přes to, že kapela je fiktivní, máte pocit, že existuje nebo alespoň musela existovat. 

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. Za mě rozhodně nejlepší kniha od autorky a vám všem ji moc doporučuji. 
Čtete biografie nebo ne? Pokud jste četli tuhle knížku, jak se Vám líbila?  

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Popular Posts