sobota 22. května 2021

Daisy Jones & The Six

 Ahoj,

dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Daisy Jones & The Six, kterou jsem původně ani nechtěla číst, protože to není můj žánr. Jedná se totiž o životopis fiktivní kapely The Six a zpěvačky Daisy Jones. Pak jsem na ní viděla všude samou chválu a na Knihách Dobrovských se objevila ve velké akci, tak jsem si řekla, že si jí zkusím přečíst. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Taylor Jenkins Reidová
Přeložila: Kateřina Cardová
Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2020
Počet stran: 368
Žánr: světová beletrie, biografie, životopis, historický román 
Vazba: hardback

Anotace:

Datum 12. července 1979 s sebou přineslo rozpad jedné z nejslavnějších rockových kapel 70. let. Co vedlo všech sedm členů skupiny k tomu, aby se nečekaně a navždy rozešli? Teprve po několika desetiletích podává každý ze zúčastněných muzikantů své vlastní vysvětlení. Zpěvačka a písničkářka Daisy Jones se po společném turné chystá spolupracovat s kapelou The Six a jejím frontmanem Billym Dunnem na novém albu. Setkání dvou silných a mimořádně talentovaných osobností nemůže zůstat bez následků pro celou skupinu. Na jedné straně stojí osobní sympatie a antipatie, na straně druhé závislosti a tvůrčí vypětí. Všichni si užívají uvolněnou atmosféru kalifornských hudebních klubů a nahrávacích studií i život na turné, avšak hudební producenti mají své vlastní zájmy. Příběh inspirovaný světoznámou kapelou Fleetwood Mac zobrazuje vrcholnou éru rockové hudby v sestřihu fiktivních rozhovorů.


Děj (spoiler): 
Kapela The Six se postupně malými krůčky dostávala na výsluní, ke kterému jim v půlce jejich cesty hodně pomohla Daisy Jones. Daisy je nespoutaný živel, který chce využít všeho, co jí život nabízí. Kapela byla původně složena ze šesti členů - Billyho, Grahama, Warrena, Edieho, Peta a Karen. Než se kapela seznámila s Daisy, žili velmi bujarým životem. Samé večírky, drogy, sex, alkohol. To bylo doslova po každém koncertu. Billy měl doma ženu Camillu se kterou čekal dítě, a protože jí nechtěl ztratil, šel na léčení. Když se Daisy přidala ke kapele The Six, došlo u nich k menší změně repertoáru. To se hlavně jednomu členu skupiny nelíbilo, ale víte, jak to chodí. Souhlasí většina, souhlasí všichni. Nakonec se ukázalo, že změna byla víc než dobrá. Fanouškové z nich doslova šíleli. Kapela byla v roce 1979 na své špičce. Bohužel, dne 12.června 1979 se kapela rozpadla. Každý z členu už měl jiné priority. Hlavní důvody však byli, že Daisy se zamilovala do Billyho a nechtěla mu rozbít rodinu a Billy se chtěl věnovat své rodině.

Cena: 300 - 380,- Kč

Hodnocení: 4* z 5*

Knížka je psaná netradičně. V podstatě se jedná o přepis dokumentu, všichni aktéři se vyjadřují k jednotlivým situacím v rozhovoru, není tedy možné přímo nahlédnout do myšlenek postav. Děj neskutečně rychle odsýpal, neustále se někam posouval a dlouho nestál na jednom místě. Celá kniha sleduje, jak slávu prožívali členové kapely a jaké vztahy mezi sebou měli. I přes to, že kapela je fiktivní, máte pocit, že existuje nebo alespoň musela existovat. 

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. Za mě rozhodně nejlepší kniha od autorky a vám všem ji moc doporučuji. 
Čtete biografie nebo ne? Pokud jste četli tuhle knížku, jak se Vám líbila?  

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts