čtvrtek 10. června 2021

Ztracená naděje

Ahoj,

dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Ztracená naděje, na kterou jsem hrozně těšila, protože jsem už četla první díl a to "Bez naděje", která byla mojí první young adult, kterou jsem četla a moc se mi líbila. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Colleen Hooverová
Přeložila: Jana Jašová
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
Počet stran: 336
Žánr: young adult, román 
Vazba: paperback

Anotace:

Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.


Děj (spoiler): 
Holder je na dně. Jeho sestra, dvojče Les spáchala sebevraždu, ačkoli nechápe a nevidí žádný důvod, proč to udělala. Rodiče se rozvedli a o něm kolují příšerné zvěsti. Po roce se vrací od táty a poznává Sky, která mu na první pohled připomene Hope, kamarádku z dětství, již unesli a on tomu nijak nezabránil. Odpoledne si šel zaběhat, když se vracel, uviděl před jeho domem Sky, která zrovna také běhala. Nabídl Sky, že jí dolije vodu na cestu. Když přišel s vodou, nabídl jí, že s ní poběží zpět. Když přiběhli k jejímu domu, Sky náhle zkolabovala. Nabídl Karen, že s ní může každý den chodit běhat, aby nechodila sama. Pomalu se začali kamarádit, a dokonce začal chodit opět do školy. Jednoho dne spolu začali i chodit. Po čtrnácti dnech se pohádali kvůli náramku, který měla na ruce. Byl to totiž náramek, který dala Lesslie Hope před tím, než zmizela. Rozhodl se, že jí zatím nic neřekne, protože by jí to ublížilo. Večer k ní vylezl oknem a řekl jí, jestli by to mohlo mezi nimi být zase v pořádku a že si přeje, aby mu to Sky odpustila. Jednoho dne ji pozval k němu domu. Když Sky hledala koupelnu, omylem vlezla do pokoje Lesslie. To byla Holderova sestra, která spáchala sebevraždu. Podle fotek se jí začaly vracet vzpomínky a Holder Sky vysvětlil, že se jmenuje ve skutečnosti Hope a Karen jí unesla. Ten náramek to potvrzoval, protože jí ho dala Lesslie. Sky se o tom chtěla dozvědět víc. Nechtěla Karen ani vidět, tak poprosila Holdera, aby s ní utekl, sbalila si oblečení a odjeli spolu do hotelu. Sky se ho zeptala, jestli s ní může jet k jejímu tátovi, že se musí podívat na dům a promluvit si s ním. Táta se Sky omluvil za to, jak se k ní choval a co jí dělal. Když se ho Sky zeptala, jestli znásilnil ještě i někoho jiného, řekl jí, že jeho sestru a Jesslie. Holderovi v tu chvíli došlo, že právě to bylo to kvůli čemu Jesslie spáchala sebevraždu. Po chvíli se před nimi její otec zastřelil. Sky si chtěla promluvit s Karen, proč ji unesla.  Ta jí řekla, že viděla, co jí otec dělá a že na tom byla stejně, když byla v péči svého bratra. Policie s tím vůbec nic nedělala, a protože chtěla Sky pomoci, neviděla jinou možnost. Sky se s nevlastní matkou usmířila a bydlely opět spolu.

Cena: 50 - 320,- Kč

Hodnocení: 4,5* z 5*

Nevím, jestli ještě seženete tohle první vydání, ale kdyby jste si chtěli knížku přečíst, tak si jí můžete koupit v novém vydání. Mě osobně si víc líbí obálka u toho prvního vydání, proto jsem ráda, že jí mám.  

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. Ten první díl "Bez naděje" mi přišel o trošičku lepší, ale tahle byla taky skvělá. 
Pokud jste četli tuhle knížku, jak se Vám líbila?  

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts