středa 14. října 2020

Posílení imunity

Ahoj,

podzim je tu a s ním i chladnější počasí. Naše imunita v tomto počasí slábne. Měli bychom jí proto začít posilovat, aby jsme odolnější vůči virům a nebyli tolik nemocní. Navíc si myslím, že teď v tom nelehkém období, je to obzvlášť důležité. Dnes bych Vám ráda dala pár tipů, jak posílit imunitu, které je dobré dělat. 

 

1. Pestrá a vyvážená strava

Správná strava umí s naším imunitním systémem dělat divit. Jistě všichni víte, že velmi zdravý je zázvor, česnek, citrón, ale jsou i další potraviny u kterých si ani nevíme, že jsou pro naše tělo velmi prospěšné jako je:

paprika – vitamín C

kiwi – má ze všeho ovoce a zeleniny nejvíc vitamínu C

pomeranč – vitamín C

rakytník – vitamín C

šípek – vitamín C

kysané zelí – probiotika

červená řepa – odvádí z našeho těla škodlivé látky

para ořechy – má nejvíce selenu

dýňový semínka – vitamín A, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, omega 3, kyselina listová, zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, draslík, selen


2. Pitný režim

Voda příznivě napomáhá detoxikaci organizmu. Neměli bychom proto zapomínat na pitný režim. Optimální je vypít za den 2 – 3 litry.


3. Dostatek spánku

Když spíme, tělo během toho bojuje s viry, které se během dne v nás nashromáždí. Ideální je spát 8 hodin denně, ale samozřejmě se to může trochu lišit podle věku.


4. Dostatek vitamínů

To, co můžeme, si rozhodně berme ze stravy. Je to daleko lepší než do sebe cpát nějaké suplementy (prášky). Někdy však pouze strava nestačí a v tom případě je dobré suplementy použít. V zimě je nejdůležitější vitamín D3, B12, B, C a další látky jako jsou selen, vápník, zinek, železo atd.


5. Probiotika

Určitě je nevynechávejte. Mají velký vliv na naše trávení. Nejen že jsou důležité pro naši imunitu. Mají schopnost odolávat různým nemocem. Nepodceňujte tedy rozhodně svoji mikroflóru. Najdete je třeba v kefíru, zakysaných mléčných výrobcích, cumbuche atd.


6. Pravidelný pohyb

Ten je pro naše tělo celkově důležitý. Je skvělý pro naše fyzický a psychický zdraví. Stačí, když se půjdete každý den na chvíli projít. Můžete si jít třeba zajezdit na kole, jít si zaběhat, zkusit jógu, za posilovat si, dělat kardio. Najděte si takový pohyb, který Vás bude bavit a ten dělejte.


7. Otužování – ledová sprcha

Teď se možná spousta z Vás lekla, protože si nedokáže představit, že byste se sprchovali ledovou vodu. Neznamená to, že se musíte mýt jenom studenou vodou. Stačí když jednou denně, vždy po osprchování pustíte na sebe třeba jenom minutu ledovou vodu. Nejlepší je to vždy po ránu. Pokud s otužováním začínáte, nemusíte hned na sebe pouštět úplně ledovou vodu. Zkoušejte postupně přidávat na intenzitě.


8. Relax

Bylo zjištěno, že stresové hormony adrenalin a kortizol působí na imunitní buňky těla, snižují jejich schopnost bojovat proti virům, a naopak podporují tvorbu zánětu. Trpí při tom nejen vaše psychika, ale i imunita. Snažte se odstranit příčiny stresu. Pravidelně odpočívejte a dělejte činnosti, které Vás baví.


9. Hygiena

Myjte si ruce častěji, protože během dne šaháme na spoustu věcí a shromažďuje se nám na nich spoustu virů. Řekněme si popravdě, že pak není úplně dobré, když si s nimi šaháme na obličej nebo s nimi jíme.


10. Bylinky

Imunitu můžete podpořit nějakými bylinnými čaji. Lepší jsou však výtažky z bylin. Jedna ze zásadnějších bylin je echinacea, která podporuje správnou funkci dýchacích a močových cest.


Tak a to by byli všechny tipy na posílení. Já se snažím všechny tyto tipy dělat. Do komentáře mi můžete napsat, jestli něco z toho děláte. 


To by bylo vše. Mějte se hezky. 

Vaše Mišulka 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts