sobota 8. května 2021

Muffin a čaj

Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Muffin a čaj. Můj první Young Adult LGBT romance, kterou jsem kdy četla. Přestože jimi trh přetéká, většinou jsou velmi úspěšné a je těžké se jim vyhnout. Já jsem si vybrala tuhle prvotinu od českého autora.


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Thea Addair
Přeložila: Kateřina Cardová
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Počet stran: 272
Žánr: young adult, LGBT, román
Vazba: paperback

Anotace:

Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí spolužáci, kteří snad ani nemůžou být rozdílnější. Jeden je nejlepším studentem na internátě, k okolí se chová odměřeně a úzkostlivě si střeží své soukromí. Druhý má umělecké nadání, pořádek považuje tak trochu za zbytečnost a často dřív mluví, než myslí.

Zdálo by se, že přátelství mezi nimi je nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné. Jenže muffin a čaj přece dokáží zázraky, to je známé přísloví. A pokud není, tak by mělo být…


Děj (spoiler): 
Daniel Morgenstern je šestnáctiletý kluk, který je studentem čtvrtého ročníku na gymnázium. Nemá úplně nejlepší minulost. Další postavou je student druhého ročníku téhož gymnázia, který se jmenuje Kit Arroyo. Na rozdíl od Daniela má kamaráda Gregora. Dlouho už ho však miloval, ale věděl, že kdyby o sobě prozradil tohle tajemství, všechno by to zničilo.
Jednoho dne, když Daniel seděl v knihovně, uviděl Kita, jak se něčím trápí. Chtěl mu pomoci, ale neměl na to odvahu. Několik dní poté se Kit jako vždy procházel po školních pozemcích, i když bylo špatné počasí. Pak se stalo něco neobvyklého, protože za Kitem přišel Daniel. Kitovi to přišlo divné, neměl ho rád. Daniel se však chtěl svěřit se svým tajemstvím, že ho miluje, které už dlouho skrývá. Jenže nepodařilo se mu to, neměl na to stále odvahu. Daniel proto odešel na svůj pokoj a tam se rozbrečel. Bydlel sám, takže mu nikdo nepřekážel. Kit se cítil provinile. Rozběhl se za Danielem, ale jakmile stál u dveří, otočil se a odešel na svůj pokoj.
Další den ráno se s trochou váhání a pochybnostmi vydal za Danielem s čajem v ruce a s muffinem v kapse. Když otevřel dveře, spatřil Daniela, jak spí. Položil tedy muffin a čaj na stůl, chtěl odejít, jenže jakmile viděl Daniela zblízka, sedl si a koukal se, jak spí. Když se Daniel probudil, trochu se lekl a nastala trapná konverzace. Ale tahle trapná konverzace byla začátkem jejich prozatím přátelského vztahu. Ovšem oba dva cítili něco víc než jen přátelství.
Jako každý rok škola uspořádala soutěž ve slohové práci. Daniel se zúčastnil. Kita to nějak nezajímalo, pak ho napadlo, že by taky mohl napsat slohovou práci Danielovi, ve které mu nechá vzkaz. Pak si přečetl Danielovu práci na nástěnce a zjistil, že je o něm.
Kit si ji četl stále dokola a dokola. Byl překvapen, že oba napadlo to samé. Ředitel to však vyhodnotil, jako že pracovali spolu, a tak je donutil to přepsat z "vypracoval samostatně" na "vypracovali společně". Dokonce tohle kolo vyhráli a druhé taky.
Hodně se spolu spřátelili. Bylo jim jedno, co si o nich ostatní myslí. Dokonce se domluvili, že na Vánoce Daniel bude bydlet u Kitovy rodiny. Danielovi se to moc nezdálo, ale po pár dnech souhlasil.
Jednoho dne jeli se školou na Vánoční koncert, kde Kit vystupoval s pěveckým sborem. Po vystoupení na něho Daniel venku čekal, jenomže k němu přistoupil Gregor s jeho partou a začali ho mlátit. Když pak Kik vyšel ven a uviděl, co se děje, rozběhl se a odehnal je. Vzal Daniela do nějakého podniku poblíž, aby si odpočinul a kde budou také oba v bezpečí. Tam se hodně spřátelili a oba poznali, že už mezi nimi asi není jenom přátelství.
Danielovi se to u rodinky Arroyů moc líbilo. Užili si tam spolu s Kitem hodně zábavy, a ještě víc se do sebe zamilovali.
Pak se však opět stalo něco zlého, protože Gregor si na Kita připravil ošklivý vtip, který vztah Kita s Danielem úplně pokazil. Nalákal Daniela do Kitova pokoje, kde začal Gregor Kita líbat.
Už k sobě nechodili na návštěvy jako dřív, a i když se to Kit snažil vysvětlit, nepomohlo to. Kit Gregora začal nesnášet.
Když Kit viděl, jak Gregor pořád ubližuje Danielovi, rozhodl se, že vyprovokuje Gregora, aniž by to někdo slyšel a nechá se od něj zmlátit, aby to vypadalo, že začal bezdůvodně a dostal tak napomenutí pro vyloučení.
Kit nevěděl, co udělat, aby s ním Daniel mluvil. Napadlo ho, že třetí kolo společné soutěže napíše v podobě dopisu pro Daniela. V soutěži se umístili na třetím místě a Daniel byl překvapen, protože o žádné slohové práci nevěděl, a tak s jím přečetl. Pochopil, že je vzkaz pro něho a dal Kitovi šanci na vysvětlenou.
Nakonec se naštěstí Kit s Danielem usmířili a stal se z nich pár. Milovali se a bylo jim jedno, co si o nich ostatní myslí.
Po dalších Vánocích Daniel úspěšně dokončil gymnázium a šel na vysokou školu. Kit také po pár letech úspěšně ukončil gymnázium. Oba byli spolu šťastný.
Cena: 160 - 270,- Kč

Hodnocení: 4,5* z 5*

Knížka se čte lehce a jak jednou začnete, je těžké přestat. Kapitoly jsou psány střídavě z pohledu Daniela a Kita, přičemž se vždy vracíme o kousek, někdy o kus zpátky, aby se situace vyjasnila i z druhého pohledu. Příběh je neuvěřitelně milý. Je to jedna z těch knížek, které pohladí po duši. Po přečtení jsem se ještě po tom usmívala. Oba hlavní hrdinové byli dobře vykreslení. Bylo snadné si je oblíbit, chápat jejich pocity a jednání a až do konce jim fandit. Muffin a čaj neřeší jenom románek mezi dvěma kluky, ale i stále nedostatečně vykreslené téma šikany, která dokáže s člověkem otřást do takové míry, že je z určitých traumat dovede dostat už jen máloco. Kniha je sladká jako samotný název a já jsem si její čtení nesmírně užila.
Četli jste tuhle knížku nebo nějaký jiný LGBT román a jak se Vám líbil? 

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts