středa 31. října 2018

Halloween

Ahoj
Dnes jsem tu pro vás s něčím novým a neobvyklým. Dnes to nebude o kosmetice. Jak už asi všichni víte, dnes je Halloween a tak bych se s vámi o něho ráda podělila. Povím vám, jak Halloween vznikl, jaké jsou symboly a zvyky, ukážu vám jakou si můžete doma udělat dýni. Já myslím, že můžeme jít na to.

Vznik

Tradici Halloweenu přinesli do Ameriky Irové. Také tento obyčej má podobně jako křesťanská Památka zemřelých dávné kořeny v pohanském, nejspíš keltském svátku. Irové ve své vlasti vyřezávali do vydlabané řepy nebo brambory strašidelné obličeje, které poslední říjnový den kladli se zapálenou svíčkou na okenní římsy.
Dělali to proto, aby od domu během následující noci Všech svatých odehnali umrlce, duchy svých zemřelých příbuzných a blízkých. Kvůli tomu se i převlékali do strašidelných kostýmů a dávali za domovní dveře sladkosti.V Americe pak místo chybějící řepy začali používat dýni.

Symboly

Vydlabané dýně jsou nejznámější symbol Halloweenu, svíčky se do nich vkládaly, aby usnadnili koledníkům orientaci v potemnělých ulicích. Co nejstrašidelnější obličej na dýni má odhánět zlé duchy.

Čarodějnice dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že na Halloween mají čarodějnice největší moc.

Masky a kostýmy sloužily slavícím Keltům k matení zlých duchů. Lidé v té době věřili, že strašidelnými převleky duchy zmatou a oni je nechají být. Američané se začali převlékat do kostýmů počátkem 20. století, tentokrát již pro zábavu.

Kočka byla za posvátnou bytost považována již Egypťany, kteří ji uctívali jako bohyni úrody. Ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic, a tak jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes.
[zdroje: https://chcidoameriky.cz/svatek-halloween-symboly-zvyky-a-tradice]


Zvyky

Trick-or-treating („Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“) Je to nejznámější tradice. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Pokud je majitel domu suchar a neotevře jim dveře, provedou mu drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění.

Hororové historky a strašidelné příběhy si mezi sebou vypráví starší děti. Čím děsivější, tím lepší.

Halloweenský průvod se pořádá ve větších městech, děti v něm soupeří o nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku.
[zdroje: https://chcidoameriky.cz/svatek-halloween-symboly-zvyky-a-tradice]

Výroba dýně 

Potřeby:

- dýni 
- nůž 
- nůžky
- něco na odpadky


Šablona:

[zdroj: http://svada.cz/halloween/sablony.php?vybrano=c]

Postup:

Stáhnete si šablonu a podle rozměrů dýně si jí vytisknete. Poté stačí vystřihnout černá místa na šabloně a připevnit si jí pomocí lepící pásky na dýni. Následně vzít do ruky nůž a vyřezat jednotlivé části podle šablony do dýně. Tak a máte hotovo. Snad se vám dýně povedla.
Tip: Pokud máte velkou dýni jako já a šablona se vám nevejde na jeden papír, tak jí v nějakém programu ořízněte na víc dílů.

Já mám Halloween ráda. Moje babi je toho názoru, že proč slavíme nějaký blbý americký svátek a naše se skoro neslaví. Myslím si, že je to pravda, ale co se dá kromě Vánoc a Velikonoc u nás slavit. Proto se mi tento svátek líbí.

To by bylo vše. Užijte si halloween.
Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts