pondělí 24. února 2020

Chutě na sladké

Ahoj,
lámete si často hlavu s tím, proč máte neustále chuť na sladké, ale nevíte proč? Není nic špatného na tom, když si sem tam dáte něco sladkého. Pokud ho, ale konzumujeme často, váha nám začne lézt nahoru. Dnes bych Vám ráda tuhle otázku zodpověděla.

1. Špatná skladba jídelníčku
Jedná se o nedostatek bílkovin, ovoce, zeleniny. V jídelníček by měli denně tvořit sacharidy 45–50 %, bílkoviny 25 % a tuk 25–30 %.

2. Kalorický deficit
Mnoho lidí si myslí, že čím méně kalorií snědí, tím je rychlejší výsledek, ale to není ta správná cesta.

3. Únava, nedostatek spánku
Denně bychom měli spát 7-8 hodin.

4. Nedostatek sacharidů 
Mnoho lidí ve snaze zhubnout začnou vynechávat sacharidy, ale to je špatně. Je zpravidla dlouhodobě neudržitelný a nedodá potřebnou energii, což je hlavní funkce sacharidů. Sacharidů se nemusíte bát, ale je důležité si vybírat kvalitní.

5. Nedostatek bílkovin 
Při nedostatečné konzumaci bílkovin máme častěji hlad. Bílkoviny máme mít ke každému jídlu. Měli by tvořit 25 % z celkového denního příjmu.

6. Nadbytek jednoduchých cukrů
Čím více sladkého jíme, tím více po sladkém toužíme. Přidaný cukr by měl tvořit maximálně 10 % z našeho energetického příjmu.

7. Jezte dostatek zeleniny
Mějte v jídelníčku dostatek zeleniny a to alespoň 400 g/den.

8. Jezte dostatek vlákniny
Denně bychom měli sníst minimálně 30-35 g.

9. Stres
Pokud řešíte problémy, je logické, že budete častěji vyhledávat potěšení v jídle. Za Vaše chutě pravděpodobně může stresový hormon. Dejte pozor na doslazování kávy nebo čaje, sladké pití atd. Cukr je přirozeně obsažen i v ovoci. Stres z našeho života úplně odstranit nelze, ale je důležité vědět, jak ho zvládat.

10. Hormony
Tohle se týká hlavně žen. Vlivem kolísání hormonů dochází k řadě tělesných a emočních změn, které se mohou projevovat různě a v různé intenzitě.

Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla a zbavíte se odneška chutí na sladké.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts