úterý 8. února 2022

Proč jste neustále unavený

Ahoj,
únava a vyčerpání čas od času dostihnou prakticky každého z nás. Především se projevuje v zimní. období spolu se zkrácenými dny, v řadě případů je však pravá příčina jiná. Dnes si jich pár řekneme.

1) Nízký energetický příjem
Pokud dlouhodobě jíte méně, než je Váš doporučený denní energetické příjem, můžete cítit zvýšenou únavu. Snažte se každý den doplnit tělu všechny základní makroživiny (bílkoviny, sacharidy, tuky). Dostatečný energetický příjem je z dlouhodobého hlediska nezbytný pro energii. 

2) Nízký přísun tekutin 
Každý den lidské tělo ztratí přibližně 1,5 litru vody. Dochází k dehydrataci. Mírná dehydratace je spojená s častější únavou. Každý den byste měli vypít přibližně 30–45 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. 

3) Málo spánku
Pokud spíte méně, než kolik by vaše tělo potřebovalo, velmi pravděpodobně se to bude projevovat častou únavou. Věnujte svému tělu dostatek odpočinku a spánku. Pro dospělé osoby to je v průměru asi 7–9 hodin spánku denně.

4) Málo aktivity
Po celém dni stráveném v kanceláři přijdete domů vyšťavení a unavení. Naopak náročný trénink Vám může doslova nabít baterky na celý zbytek dne. Snažte se být přes den i fyzicky aktivní.

5) Příliš práce 
Pracujete od ranních hodin a ještě večer doděláváte věci na počítači? Příliš mnoho práce může znamenat, že se začnete postupně psychicky vyčerpávat a unavovat. Snažte se najít ten správný balanc mezi prací a vaším volným časem. 

6) Hnusné počasí 
Počasí má na naši náladu překvapivě velký vliv. Zatímco v letních měsících jsme šťastnější, v zimě je to tak trochu naopak. Je to sníženou produkcí vitamínu D a naopak zvýšenou tvorbou spánkového hormonu melatoninu.

7) Mnoho starostí
Když se všechny ty starosti a povinnosti nastřádají, může toho být jednoduše příliš. Nechte si nějaký čas během dne jen pro sebe.

8) Velký příjem kofeinu
Kofein bereme jako nejúčinnější řešení únavy. Z dlouhodobého hlediska ale může působit zcela opačně, protože si na něj organismus po určité době vypěstuje závislost.

9) Chybí Vám vitamíny a minerály 
Některé vitaminy a minerální látky jsou pro tvorbu energie důležité. Jejich nedostatek pak může vést k tomu, že přes den pociťujete zvýšenou únavu. Z minerálních látek jde především o hořčík, železo a zinek a u vitamínů jde především o vitamíny skupiny B a na vitamín C. Snažte se dbát na dostatečný příjem celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny.

10) Pomoc
Pokud jste vyzkoušeli všechno možné, ale stále nic nefunguje, je možná nejvyšší čas navštívit lékaře a probrat s ním možné příčiny vaší dlouhodobé únavy. 

Základem úspěchu zdravého životního stylu je dostatek spánku, kvalitní strava a pravidelné pohybové aktivity. Proto se snažte vše svému tělu dát. 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts