středa 23. února 2022

Tipy na kvalitní spánek

Ahoj,
spánek patří stejně jako strava či pravidelný pohyb k jednomu z klíčových aspektů zdravého životního stylu. Jedná se o dobu, kdy vaše tělo tzv. dobijí baterky a připravuje se na další den. Dnes se dozvíte pár tipů, díky kterým se zlepší Váš spánkový režim, Vaše regenerace, nálada a energie.

1) Vstávejte a choďte spát ve stejnou dobu 
Tohle je základ. Tělo se nejlépe zkoordinují ve chvíli, kdy dodržujete určitou rutinu. Jakmile budete týden pravidelně chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Vaše tělo si na to zvykne a začne automaticky tlumit fyziologické funkce právě kolem stanovené hodiny večer a Vám se bude snáz usínat a ráno zase o poznání lépe vstávat.

2) Vyvětrejte si
Teplota v ložnici je důležitý faktor ovlivňujících kvalitu vašeho spánku. Ačkoli preference můžou být v tomto ohledu poměrně individuální, většinou je to okolo 20°C.

3) Večer se nevystavujte modrému světlu
Právě modré světlo z telefonů, notebooků či televizí patří mezi nejčastější problémy špatného usínání a nekvalitního spánku. Díky modrému světlu zmatený a vaše tělo si tím pádem myslí, že je stále den.

4) Tma
Mezi důležité faktory patří i světlo. Při světle se nedokážete správně uvolnit a následně usnout. Tma také podněcuje dobu, při které bychom spát měli, nám vnější světlo může také narušovat REM fázi, která zaručuje naši kompletní odpočatost během následujícího dne.

5) Pozdě odpoledne a večer omezte kofein
Kofein patří mezi nejrozšířenější stimulanty. Jeho konzumace během dne je v pořádku, jelikož má dokonce své benefity. Pozdě odpoledne a večer už by se s ním ale mělo šetřit. Stimuluje totiž centrální nervovou soustavu, což zabraňuje vašemu tělu uvolnění a následné relaxaci.

6) Zvyšte pohyb v průběhu dne
Pravidelný pohyb či sportovní aktivita během dne Vám nabídnou neskutečné benefity. Systematickým zatížením organismu dojde k jeho částečnému vyčerpání, díky kterému budete večer znavenější.

7) Večer se nepřejídejte 
Jídlo později večer negativně ovliňuje usínání, ale také tvorbu melatoninu. Proto si během noci neodpočinete a ráno se opět budete cítit vyšťavení a nekvalitně odpočatí. Obecně se doporučuje nejíst minimálně 2 hodiny předtím, než si půjdete lehnout.

8) Snižte konzumaci alkoholu
Alkoholické nápoje sice můžou vyvolat únavu a napomoci rychlejšímu usínání, negativně ovšem ovlivňují vaši REM fázi, díky které se ráno cítíte svěží a odpočatí. Kvalita spánku se tím pádem s alkoholem rapidně snižuje. Klíčem k úspěchu je balanc, nemusíte alkoholické nápoje úplně vyřadit, ale omezit je tak, aby byl vaší prioritou spíše zdravý životní styl. 

Ačkoli bývá v poslední době spánková rutina většinou poměrně zanedbávaná, jedná se o velice důležitý prvek sloužící ke správnému fungování vašeho organismu. Zároveň se značně podílí na fyzické i psychické pohodě.

Doufám, že jsem vám alespoň nějak pomohla ke zlepšení spánku. Pokud Vás napadají ještě nějaké rady, budu moc ráda, když se s námi o ně podělíte v komentáři. 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts