pondělí 26. dubna 2021

Medvěd a slavík

Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Medvěd a slavík. Musím se přiznat, že jsem u téhle knížky váhala, zda si jí mám přečíst. Nevíme proč, ale nějak mi odrazovalo to ruské prostředí. Po přečtení anotace, která mě zaujala, jsem si řekla, že jí zkusím a vůbec toho nelituji. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Katherine Arden
Přeložila: Kateřina Cardová
Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2018
Počet stran: 344
Žánr: young adult, fantasy
Vazba: hardback

Anotace:

Atmosférický a okouzlující román, v němž není nouze o dobrodružství, připomene mnohým čtenářům ta nejlepší díla Neila Gaimana. Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska, kde po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a kde neustále vane chladný, až mrazivý vítr, vypráví starý sluha shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi – kouzly a čárami prodchnuté příběhy ze starých dob, jimiž zdejší církevní autority sice opovrhují, ale z myslí lidí je nikdy nevymažou. Pro mladou a divokou Vasju však tato vyprávění nejsou vymyšlená. Vidí totiž duchy, kteří střeží její domov, stejně jako rostoucí síly černé magie, které se skrývají v okolních lesích.


Děj: 
V Lesní země, kde je pánem Pjotr Vladimirovič, který žije se svojí rodinou na statku, bývají zimy dlouhé a kruté, a tak celé léto rodina pilně hospodaří, aby zimu přežila v teple u kamen, kde se po večerech povídají staré příběhy o Zimním pánu Mrazíkovi a jeho bratru Medvědovi. Jedné takové zimy se narodí holčička Vasja, avšak matky při porodu umírá. Podědí z matčiny pokrevní linie vzácný dar, díky němuž se bude moci postavit na stranu dobra. Vasja vidí lesní a domácí duchy a strážce domu, lesa a stájí. Pjotr odjíždí do Moskvy, aby si našel novou manželku, matku pro Vasju. Obává se totiž, že kdyby neměla žádný ženský vzor, stala by se později nezvladatelnou a nikdo by si ji nechtěl vzít za ženu. Velkovévoda přislíbil Pjotrovi do manželství svou dceru Annu Ivanovnu. Netuší však, že na ni vlastní rodina pohlíží jako na blázna. Anna se bojí chodit na některá místa, bojí se dívat do některých koutů, a je posedlá pietami a kostelem, protože jedině tam nachází klid. Je totiž jako Vasja. Vidí démony a přízraky, které ostatní smrtelníci nemohou spatřit. Ženy ve středověku jsou v podstatě předurčeny k tomu, aby strávily celý den u plotny a staly se majetkem svého manžela, nebo můžou jít do kláštera, když si je nikdo nebude chtít vzít. Vasja se proti tomu však snaží bojovat, proti přesvědčení své rodiny, že by se měla usadit. Vasja je postavená proti příchodu změn. Jednoho dne však k nim do vesnice zavítá mladý kněz otec Konstantin, který začne mezi lidmi šířit strach a přesvědčuje je, aby věřili jedině v Boha. Rusko je pod nadvládou pravoslavného křesťanství, a tak tyhle věci nejsou zrovna něco, s čím by se chtěla veřejně chlubit. Pjotr jednoho dne odjede a Vasja zůstane doma pouze s Annou, knězem a bratrem Aljošou. Anna Ivanovna dělá Vasje ze života peklo, nemá ji ráda a ve všem upřednostňuje svou vlastní dceru Irinu. Rozhodne se, že se Vasje zbaví. Dá jí na výběr, že buď půjde do kostela nebo jí přinese teď v zimě sněženky. Vasja se rozhodne pro tu druhou variantu a vydává se do lesa. Tam jí od spáru zla zachrání Mrazík a odvede jí k sobě. Tam jí řekne, že to byl jeho zlý bratr, který je uvězněn a snaží se jí dostat, aby se mohl osvobodit. Když se Vasja vrátí domu, zjistí, že kněz Konstantin odved Annu Ivanovnu do lesa do spáru zla. To znamená, že z vězení unikl, protože Anna Ivanova má stejný dar jako Vasja. Rozhodne se, že ho zabije. Vydává se proto s bratrem do lesa, kde se s ním dá do souboje. V tom se tam objeví její otec, který se za ní obětuje a nechá se zabít. Tím zlomí jeho moc a zabijí ho. Jelikož na ní obyvatelé nepohlížejí dobře, tak se Vasja nakonec rozhodne odejít do světa.
Cena: 150 - 200,- Kč

Hodnocení: 5* z 5*

Příběh je krásný, tajemný a velmi napínavý. Kniha velmi příjemně překvapila. Příběh má pečlivě vybudovanou atmosféru, na které si autorka dala opravdu záležet. Knížka není asi úplně pro každého. Je spíše pro lehce náročnější čtenáře. Není to žádná lehká oddechovka. Rozhodně si čtení užijete a ponoříte se do světa Vasji.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

 

neděle 25. dubna 2021

Bábovka

Ahoj, 

když jsem byla malá, mamka vždy pekla bábovku, která byla plná kakaa, cukru a oleje. Nedávno jsem na ní dostala chuť, takže jsem si řekla, že ji zkusím upéct ve zdravější verzi. Můžu vám říct, že lepší bábovku jsem dlouho nejedla. Není od klasické vůbec rozeznatelná. Proto jsem se rozhodla, že se s Vámi podělím o recept. 


Ingredience (24 ks):

300 g celozrnné špaldové mouky 
120 g čekankového sirupu 
100 ml kokosového oleje (rozpuštěného)
75 ml mléka 
4 vejce
2 ks kypřícího prášku 

Postup:

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Na plotně si rozpustíme kokosový olej. V další míse smícháme všechny ingredience a přilijeme kokosový olej. Těsto nalijeme do silikonové formy. Pokud máte klasickou formu, tak jí vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Pečeme cca 50 minut na 165 °C.


Je krásně měkký, vláčný a hlavně sladká. Díky čekankovému sirupu má takový karamelový nádech. Pokud máte rádi tmavou bábovku, můžete do těsta přidat ještě kakao. Krásně jde vyklepnout z formy. 
Budu moc ráda, když mi napíšete, jestli jste recept vyzkoušeli a jak Vám chutnal.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

čtvrtek 22. dubna 2021

Bramborové noky se špenátem a kuřecím masem

Ahoj, 

od mala jsem nikdy nejedla mražený špenát. Nějak mi nechutnal. To bylo až do té než jsem ochutnala tyhle Bramborové noky se špenátem a kuřecím masem, které jsou tak skvělé, že jsem si řekla, že se s Vámi podělím o recept. 


Ingredience (2 porce):

200 g bramborových noků
150 g mraženého špenátu
80 g ricotty
200 g kuřecího masa 
1 lžička olivového oleje 
sůl
pepř

Postup:

Bramborové noky uvaříme podle návodu na obalu. V panvi rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm maso. Přidáme mražený špenát a ricottu. Dochutíme solí a pepřem. Do směsi přimícháme bramborové noky. 



Tyhle bramborové noky se špenátem a kuřecím masem jsou vážně boží. Myslím si, že jsou skvělé, když potřebujete něco rychlého. 

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

pondělí 19. dubna 2021

Dvůr mlhy a hněvu

 Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Dvůr mlhy a hněvu, kterou jsem právě dočetla. Jedná se o sérii, která má název podle prvního dílu (Dvůr trnů a růží).


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Sarah J. Maasová
Přeložila: Ivana Svobodová
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 664
Žánr: fantasy, romantika (trochu)
Vazba: paperback

Anotace:

Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid. A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?


Děj: Devatenáctiletá Feyre je po prožitém krutém zacházení pod horou, velmi traumatizovaná. Snaží se zvyknout si na nový život vílí šlechtičny na Jarním dvoře, ale nedokáže sedět se založenýma rukama. Každou noc se budí s děsivými nočními můrami, které ji od návratu na Jarní dvůr pronásledují. Vyčítá si vše, co se pod Horou stalo a jen těžko se s tím vším vyrovnává. Tamlin je na ni až příliš opatrný, nenechá ji nic dělat a nikam jít beze stráže, natož rozvíjet své záhadné schopnosti získané od vladařů poté, co ji oživili. K tomu všemu je ještě vázaná domluvou s Rhysandem a tak s ním musí strávit vždy jeden týden v měsíci. V den její a Tamlinovi svatby, ale Freyre jsi jí není jistá a prosí v duchu kohokoliv o pomoc. Rhysand díky propojení to uslyší a rozhodne se, že jí pomůže. Přichází pro Feyre a odvádí ji na týden na Noční dvůr, vždyť podle dohody, kterou s ním Feyre uzavřela pod Horou, na to má nárok. Po návratu to jednoho dne s tou opatrností Tamlin přežene a uvězní jí v domě. Freyre se zhroutí a v mysli prosí o kohokoli o pomoc. Rhysand ji přijde zachránit a odvede ji na svůj Noční dvůr, kde se Feyre začne pomalu uzdravovat. Rhys učí Feyre číst, dává jí volnost a pomáhá jí se pomalu vyrovnávat s tím vším. Mluví s ní, na rozdíl od Tamlina a ostatních členů Jarního dvora. Feyre se seznamuje s dalšími Rhysovými přáteli a společně s nimi, s Rhysem v čele, v sobě objevuje magii, kterou získala od všech vladařů, kteří jí vdechli zpět život. Rhysand se svěží Freyre s nebezpečím, které na ně číhá, a že jedině ona to může zastavit, protože díky znovuoživení od mnoha vladařů je velmi mocná. Freyre se rozhodne, že mu pomůže. Musí dostat dvě části knihy, které se nesmí za žádnou cenu dostat Hybernu. První musí vybojovat a o druhou se snaží přemluvit víly, aby jim tu knihu dali, ale oni chtějí důkaz, že jim můžou věřit. Rhysand jim pomocí koule ukáže jeden z tajných světů, které drží v tajnosti, aby lidé v něm byli v bezpečí. Nejstarší královna jim tajně knihu dá, aby o tom nevěděli ostatní královny. Jenomže královny o světě řeknou Hybernu a ten svět napadne. Rhysand je zraněn a Freyre při jeho uzdravování zjistí, že je jeho družka. Vezmou se a Rhysand z ní udělá vladařku. Všichni jsou Hybernem chyceny a zjistí, že za tím stojí i Tamlin a Lucien. Díky knize a kotlíku, promění Hybern její sestry na víly. Freyre se rozhodne, že sestry, Rhysanda a jeho přátele zachrání. Řekne Tamlinovi, že jí Rhysand unesl, a ať jí Tamlin odnese zpátky k němu na Jarní dvůr. Během toho, ale díky propojení, pošle Rhysandovi, že ho stále miluje, že s ním bude díky propojení v kontaktu a bude mu sdělovat o Jarním dvoře informace, aby ho mohli porazit.
Cena: 270 - 370,- Kč

Hodnocení: 5* z 5*

Moc se mi knížka líbila. Úplně jsem jí hltala. Rychle se četla. Moc mě bavila. Přijde mi, že byla hezčí než ten první díl, na který naleznete recenzi zde

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

sobota 3. dubna 2021

Velikonoční beránek

Ahoj, 

o Velikonocích připravujeme spousta dobrot. Co rozhodně nesmí nikdy na našem stole chybět, je velikonoční beránek. Pokud si nechcete po Velikonocích vyčítat, že máte zase nějaké to kilo nahoře, tak dnes jsem si pro Vás připravila zdraví recept na Velikonočního beránka, kterého si můžete dát bez výčitek. Recept je na větší formu beránka, takže pokud máte nějakou menší, tak udělejte z poloviční dávky. 


Ingredience (24 ks):

300 g celozrnné špaldové mouky 
30 g proteinu
80 g erythritolu 
50 g čekankového sirupu 
100 g odtučněného tvarohu 
100 g hrozinek (nemusí být)
10 g kokosového oleje 
10 g strouhaného kokosu
230 ml mléka 
6 vajec
1 ks kypřícího prášku 
sůl

Postup:

Troubu si předehřejeme na 165 °C. Bílky se špetkou soli vyšleháme na sníh. V další míse vyšleháme žloutky s čekankovým sirupem a erythritolem. V další míse smícháme špaldovou mouku, kypřící prášek a protein. K sypké směsi nalijeme žloutky, přidáme mléko a zamícháme. Pomalu vmícháme sníh z bílků. Přidáme tvaroh, hrozinky a zamícháme. Formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem. Těsto nalijeme do formy. Pečeme cca 50 minut na 165 °C.


Je krásně měkký a vláčný. Krásně jde vyklepnout z formy. 
Budu moc ráda, když mi napíšete, jestli jste recept vyzkoušeli a jak Vám chutnal.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

Popular Posts