pondělí 26. dubna 2021

Medvěd a slavík

Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Medvěd a slavík. Musím se přiznat, že jsem u téhle knížky váhala, zda si jí mám přečíst. Nevíme proč, ale nějak mi odrazovalo to ruské prostředí. Po přečtení anotace, která mě zaujala, jsem si řekla, že jí zkusím a vůbec toho nelituji. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Katherine Arden
Přeložila: Kateřina Cardová
Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2018
Počet stran: 344
Žánr: young adult, fantasy
Vazba: hardback

Anotace:

Atmosférický a okouzlující román, v němž není nouze o dobrodružství, připomene mnohým čtenářům ta nejlepší díla Neila Gaimana. Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska, kde po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a kde neustále vane chladný, až mrazivý vítr, vypráví starý sluha shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi – kouzly a čárami prodchnuté příběhy ze starých dob, jimiž zdejší církevní autority sice opovrhují, ale z myslí lidí je nikdy nevymažou. Pro mladou a divokou Vasju však tato vyprávění nejsou vymyšlená. Vidí totiž duchy, kteří střeží její domov, stejně jako rostoucí síly černé magie, které se skrývají v okolních lesích.


Děj: 
V Lesní země, kde je pánem Pjotr Vladimirovič, který žije se svojí rodinou na statku, bývají zimy dlouhé a kruté, a tak celé léto rodina pilně hospodaří, aby zimu přežila v teple u kamen, kde se po večerech povídají staré příběhy o Zimním pánu Mrazíkovi a jeho bratru Medvědovi. Jedné takové zimy se narodí holčička Vasja, avšak matky při porodu umírá. Podědí z matčiny pokrevní linie vzácný dar, díky němuž se bude moci postavit na stranu dobra. Vasja vidí lesní a domácí duchy a strážce domu, lesa a stájí. Pjotr odjíždí do Moskvy, aby si našel novou manželku, matku pro Vasju. Obává se totiž, že kdyby neměla žádný ženský vzor, stala by se později nezvladatelnou a nikdo by si ji nechtěl vzít za ženu. Velkovévoda přislíbil Pjotrovi do manželství svou dceru Annu Ivanovnu. Netuší však, že na ni vlastní rodina pohlíží jako na blázna. Anna se bojí chodit na některá místa, bojí se dívat do některých koutů, a je posedlá pietami a kostelem, protože jedině tam nachází klid. Je totiž jako Vasja. Vidí démony a přízraky, které ostatní smrtelníci nemohou spatřit. Ženy ve středověku jsou v podstatě předurčeny k tomu, aby strávily celý den u plotny a staly se majetkem svého manžela, nebo můžou jít do kláštera, když si je nikdo nebude chtít vzít. Vasja se proti tomu však snaží bojovat, proti přesvědčení své rodiny, že by se měla usadit. Vasja je postavená proti příchodu změn. Jednoho dne však k nim do vesnice zavítá mladý kněz otec Konstantin, který začne mezi lidmi šířit strach a přesvědčuje je, aby věřili jedině v Boha. Rusko je pod nadvládou pravoslavného křesťanství, a tak tyhle věci nejsou zrovna něco, s čím by se chtěla veřejně chlubit. Pjotr jednoho dne odjede a Vasja zůstane doma pouze s Annou, knězem a bratrem Aljošou. Anna Ivanovna dělá Vasje ze života peklo, nemá ji ráda a ve všem upřednostňuje svou vlastní dceru Irinu. Rozhodne se, že se Vasje zbaví. Dá jí na výběr, že buď půjde do kostela nebo jí přinese teď v zimě sněženky. Vasja se rozhodne pro tu druhou variantu a vydává se do lesa. Tam jí od spáru zla zachrání Mrazík a odvede jí k sobě. Tam jí řekne, že to byl jeho zlý bratr, který je uvězněn a snaží se jí dostat, aby se mohl osvobodit. Když se Vasja vrátí domu, zjistí, že kněz Konstantin odved Annu Ivanovnu do lesa do spáru zla. To znamená, že z vězení unikl, protože Anna Ivanova má stejný dar jako Vasja. Rozhodne se, že ho zabije. Vydává se proto s bratrem do lesa, kde se s ním dá do souboje. V tom se tam objeví její otec, který se za ní obětuje a nechá se zabít. Tím zlomí jeho moc a zabijí ho. Jelikož na ní obyvatelé nepohlížejí dobře, tak se Vasja nakonec rozhodne odejít do světa.
Cena: 150 - 200,- Kč

Hodnocení: 5* z 5*

Příběh je krásný, tajemný a velmi napínavý. Kniha velmi příjemně překvapila. Příběh má pečlivě vybudovanou atmosféru, na které si autorka dala opravdu záležet. Knížka není asi úplně pro každého. Je spíše pro lehce náročnější čtenáře. Není to žádná lehká oddechovka. Rozhodně si čtení užijete a ponoříte se do světa Vasji.

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Popular Posts