středa 31. října 2018

Halloween

Ahoj
Dnes jsem tu pro vás s něčím novým a neobvyklým. Dnes to nebude o kosmetice. Jak už asi všichni víte, dnes je Halloween a tak bych se s vámi o něho ráda podělila. Povím vám, jak Halloween vznikl, jaké jsou symboly a zvyky, ukážu vám jakou si můžete doma udělat dýni. Já myslím, že můžeme jít na to.

Vznik

Tradici Halloweenu přinesli do Ameriky Irové. Také tento obyčej má podobně jako křesťanská Památka zemřelých dávné kořeny v pohanském, nejspíš keltském svátku. Irové ve své vlasti vyřezávali do vydlabané řepy nebo brambory strašidelné obličeje, které poslední říjnový den kladli se zapálenou svíčkou na okenní římsy.
Dělali to proto, aby od domu během následující noci Všech svatých odehnali umrlce, duchy svých zemřelých příbuzných a blízkých. Kvůli tomu se i převlékali do strašidelných kostýmů a dávali za domovní dveře sladkosti.V Americe pak místo chybějící řepy začali používat dýni.

Symboly

Vydlabané dýně jsou nejznámější symbol Halloweenu, svíčky se do nich vkládaly, aby usnadnili koledníkům orientaci v potemnělých ulicích. Co nejstrašidelnější obličej na dýni má odhánět zlé duchy.

Čarodějnice dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že na Halloween mají čarodějnice největší moc.

Masky a kostýmy sloužily slavícím Keltům k matení zlých duchů. Lidé v té době věřili, že strašidelnými převleky duchy zmatou a oni je nechají být. Američané se začali převlékat do kostýmů počátkem 20. století, tentokrát již pro zábavu.

Kočka byla za posvátnou bytost považována již Egypťany, kteří ji uctívali jako bohyni úrody. Ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic, a tak jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes.
[zdroje: https://chcidoameriky.cz/svatek-halloween-symboly-zvyky-a-tradice]


Zvyky

Trick-or-treating („Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“) Je to nejznámější tradice. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Pokud je majitel domu suchar a neotevře jim dveře, provedou mu drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění.

Hororové historky a strašidelné příběhy si mezi sebou vypráví starší děti. Čím děsivější, tím lepší.

Halloweenský průvod se pořádá ve větších městech, děti v něm soupeří o nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku.
[zdroje: https://chcidoameriky.cz/svatek-halloween-symboly-zvyky-a-tradice]

Výroba dýně 

Potřeby:

- dýni 
- nůž 
- nůžky
- něco na odpadky


Šablona:

[zdroj: http://svada.cz/halloween/sablony.php?vybrano=c]

Postup:

Stáhnete si šablonu a podle rozměrů dýně si jí vytisknete. Poté stačí vystřihnout černá místa na šabloně a připevnit si jí pomocí lepící pásky na dýni. Následně vzít do ruky nůž a vyřezat jednotlivé části podle šablony do dýně. Tak a máte hotovo. Snad se vám dýně povedla.
Tip: Pokud máte velkou dýni jako já a šablona se vám nevejde na jeden papír, tak jí v nějakém programu ořízněte na víc dílů.

Já mám Halloween ráda. Moje babi je toho názoru, že proč slavíme nějaký blbý americký svátek a naše se skoro neslaví. Myslím si, že je to pravda, ale co se dá kromě Vánoc a Velikonoc u nás slavit. Proto se mi tento svátek líbí.

To by bylo vše. Užijte si halloween.
Vaše Mišulka 

sobota 27. října 2018

Rimmel Stay Matte pudr

Ahoj
Dnes tu mám pro vás opět recenzi a to na Rimmel Stay Matte pudr. Tento pudr byl velmi opěvovaný a snad všichni ho milují. Já jsem si ho už taky konečně koupila. Mám ho zhruba měsíc a už jsem si na něho stačila udělat názor. 
K dostání je velká škála odstínu, takže si myslím, že každý si vybere ten svůj. Pudr mám v odstínu 001 Transparent. Je bezbarvý a na pleti nezanechává žádnou barvu. 
Obal pudru je vyrobený lze slabého plastu, který není nic kvalitního. Je hodně náchylný na prasknutí, proto nic ideálního do kabelky. Co se týče vzhledu obalu, tak ten působí obyčejně. Víčko je průhledné se stříbrným nadpisem, který se zatím nesloupává. 
Na zadní části balení je nalepená samolepka s popisem a se složením pudru. 
V samotném pudru je vyražené logo rimmelu. 
Balení neobsahuje houbičku a zrcátko, ale to mi upřímně nevadí, protože to stejně nepoužívám. 
Musím uznat, že na pleti vypadá přirozeně, krásně ji sjednotí. Pro zapudrování makeupu je dostačující. Zbytečně nepráší. Je určen pro smíšenou a mastnou pleť. Má tendenci vysušovat. Pokud se pravidelně nemažu, tak mám na pleti šupinky jen co ho tam dám. Proto používám hydratační krémy.
Slibuje matnou pleť až na 12 hodin. Mě to tak dlouho určitě nevydrží, ale těch 5-6 hodin ano a krásně mi to po tu dobu pleť matuje. Příjemná parfemace je taky plus. 
Množství: 14 g
Cena: 60 - 100,- Kč


Moje shrnutí:

+

  • Dobře zmatňuje
  • Dlouhotrvající
  • Krásně se nanáší 
-
  • Křehký obal 
  • Vysušuje pleť 

Hodnocení: 6* z 10*

Musím říct, že s tímto produktem nejsem moc spokojená. Doufám, že jsem vám trochu pomohla a nezklamala vás. Jenom nechci, aby jste po koupi nebyli zklamáni jako já.

Mějte se hezky 
Vaše Mišulka 

středa 24. října 2018

Vegetable salad with pasta - Zeleninový salát s těstovinami

Ahoj,
dnes vám poradím, jak si připravit zdravé a lehké jídlo, které vás zároveň zasytí. Jak už jste z názvu jistě uhodli, bude to zeleninový salát s těstovinami. Na tomhle salátu je dobré to, že si do něj může každý dát, co chce a proto všem chutná. Já vám dnes ukážu takovou klasiku, která mě zaručeně chutná.

Ingredience (1porce):

70 g těstovin (je jedno jaké)
2 ks rajče
1/2 paprika
1/4 okurka
20 - 30 g balkánského sýra
někdy si tam dam orestované kuřecí maso

Postup:

Těstoviny uvařte ve slané vodě. Mezitím než se těstoviny uvaří, nakrájejte si papriku, okurku, rajčata a nastrouhejte balkánský sýr. Poté sceďte těstoviny. Pokud je chcete na studený způsob, ta je nechte vychladnout. Těstoviny spolu se zeleninou smíchejte a dále přidejte nastrouhaný balkánský sýr. Na zavěr můžete přidat i kousky na pánvi orestovaného kuřecího masa. Máte hotovo.

Přeji vám dobrou chuť.
To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

sobota 20. října 2018

Rimmel Stay Matte makeup

Ahoj
Dneska tu pro vás mám recenzi na
Rimmel Stay Matte makeup. Mám mastnou pleť a jen tak mi něco nesedne. Přijde mi, že na trhu převládá makeup na suchou pleť, a proto jsem ráda, že jsem nějaký našla, který mi vyhovuje. Chtěla jsem prostě přiměřené krytí a sjednocení, barvu, která mi sedí a aby aspoň něco vydržel. O makeupu jsem hodně slyšela a chtěla jsem ho už dlouho vyzkoušet a teď jsem si ho konečně koupila.
Mám odstín 200 Soft Beige. V drogerii mi přišlo, že mají i hezký výběr odstínů. Možná tam najdou svůj odstín i bledulky. 
Makeup je v hezké tubičce, která mi přijde opravdu praktická. 
Obal není nějak extra luxusní. Na pohled je takový jednoduchý, ale moc hezký. 
Otvor je větší, ale nemusíte se bát, že by vám makeup vytekl a způsobil nějakou neplechu. 
Na zadní straně je popis a složení makeupu. 
Po nanesení makeupu dosáhnete takového pudrového finishe. Na pleti je příjemný krycí a moc ho na pleti necítím. Pudrovat by se nemusel, ale já mám dost mastnou pleť a tak ho ještě zafixovávám pudrem. Pleť po něm určitě vydrží déle matná a vyhlazená. Nevím jaký bude v zimě, to nemám zatím odzkoušené, tak snad nebude vysušovat. 
Konzistence makeupu je pěnová a docela hutná. 
Krytí je vyšší střední, ale záleží jakou vrstvu si dáte na obličej. 
Myslím že vydrží tak 4-5 hodin bez úpravy, ale s menší úpravou ho můžete v pohodě mít na obličeji 8-12 hodiny. Což mě dost mile překvapilo. 
Na suchou pleť bych ho příliš nedoporučovala, ale pro smíšenou a mastnou pleť by měl být podle mého názoru poměrně dobrý.
Množství: 30 ml
Cena: 80 - 150,- Kč 

Moje shrnutí:

+

  • Dobře kryje
  • Vytváří matnou pleť
  • Matovací efekt není dlouhodobý
  • Pěkné balení 
-
  •  Žádné 

Hodnocení: 8* z 10*

Mě makeup vyhovuje, jsem s ním velice spokojená. Doporučuji je těm, kteří mají mastnou pleť jako já, ale netvrdím, že vám musí 100% sednou. Makeup je individuální věc a každému sedne něco jiného.
Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohla. 

Mějte se hezky 
Vaše Mišulka 

středa 17. října 2018

Ahoj, 
vítám vás na mém blogu věnovaném převážně kosmetice. Jsem velký milovník a nadšenec a ráda se s vámi podělím o zkušenosti. Najděte tu typy a triky na líčení, recenze na produkty, o spotřebovaných věcích a jak jsem se nimi bylo spokojená. Budu vás tu informovat o novinkách, který stojí za to vyzkoušet, o slevách, které stojí za to využít. Mimo jiné tu najdete i další články např. co je u mě nového, zajímavé akce atd.
Doufám, že se ti na mém blogu bude líbit.
Přeji krásné čtení. 
Vaše Mišulka 😘

Popular Posts