sobota 26. února 2022

Kroniky prachu

 Ahoj,

dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku Kroniky prachu, na kterou jsem hrozně těšila. Určitě už jsem jí někde viděli nebo slyšeli, protože jí byl plný celý Instagram. I mě tahle knížka stihla upoutat. Bohužel jsem se k ní dostala až teď, ale vůbec mi to nevadí. Užila jsem si jí úplně stejně, jako kdybych jí četla dřív. 


Nejdřív Vám řeknu pár informací o knížce:
Napsala: Lin Rina
Přeložila: Dagmar Heeg
Nakladatelství: Fragment 
Rok vydání: 2019
Počet stran: 544
Žánr: young adult, historický román, fikce 
Vazba: paperback

Anotace:

Police v knihovnách jsou plné prachu, ale i úžasných příběhů, které stojí za to číst. Jako třeba tento… Animant nezajímá svět šatů, plesů a pozlátka. Ona miluje knihy a příběhy, takže po nabídce pracovat měsíc v univerzitní knihovně v Londýně skočí všemi deseti. V obklopení tolika knihami se však jen těžko dokáže soustředit na své pracovní povinnosti. Její už tak rozptýlenou pozornost narušuje i vrchní knihovník – nejprotivnější muž na světě, se kterým není lehké vyjít. Přesto v ní začne probouzet city, které předtím neznala...


Děj (spoiler): 

Krásné šaty, nekonečné plesy a na konci toho všeho taky ideální manžel. Přesně takhle si matka devatenáctileté Animant představuje budoucnost své nejmilejší dcery, kterou má už do těch nejmenších detailů naplánovanou. Jenže Animant je svět pozlátka naprosto lhostejný a nejraději by si celé dny jenom četla. Knižní příběhy jsou pro ni totiž mnohem zajímavější než bezduché konverzace, kde nikdo nedokáže ocenit její důvtip a sarkasmus, nebo hledání vhodného partnera.
Když jednoho dne přijde od strýčka nabídka vyzkoušet si pozici asistentky v londýnské univerzitní knihovně a uniknout tak alespoň na chvíli vlivu matky, Animant tomuto lákadlu nedokáže odolat. Jenomže obklopená tolika knihami se jen těžko soustředí na své pracovní povinnosti a celou situaci jí neulehčuje ani vrchní knihovník, kterého všichni považují za toho nejprotivnějšího muže na světě. O to větší je pro Animant překvapení, když v ní začne probouzet city, které nikdy předtím neznala a se kterými jí neporadí ani ta nejučenější kniha. Jenomže pak jednoho dne knihovník neřekne Animant nic pěkného a ta dá výpověď. Odjede zpátky domů. Knihovník si uvědomí, že bez ní nemůže být a vypadá se za ní domů. 

Cena: 267 - 399,- Kč

Hodnocení: 5* z 5*

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. Kniha je napsaná čtivě. Do hlavní hrdinky jsem se dokázala velice rychle vžít. S hlavní hrdinkou máme společnou lásku ke knihám, takže mi byla dost sympatická. I přesto to, že je tlustá, čte se rychle. Knížka je zábavná a roztomilá. Párkrát jsem se i culila od ucha k uchu, netrpělivě vyčkávala, jak to bude dál.

Bylo mi ctí se i se samotnou autorkou setkat na Humbookfestu, kde měla také besedu. Autorka je velmi sympatická a vtipná. Bylo zajímavé slyšet, jak knížka vznikala, nahlédnout do jejího života, atd...

Už se těším, až si přečtu doplňkovou knížku "Kroniky prachu a pár stránek navíc" nebo "Limea".
Pokud jste četli tuhle knížku, jak se Vám líbila?  

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka

středa 23. února 2022

Tipy na kvalitní spánek

Ahoj,
spánek patří stejně jako strava či pravidelný pohyb k jednomu z klíčových aspektů zdravého životního stylu. Jedná se o dobu, kdy vaše tělo tzv. dobijí baterky a připravuje se na další den. Dnes se dozvíte pár tipů, díky kterým se zlepší Váš spánkový režim, Vaše regenerace, nálada a energie.

1) Vstávejte a choďte spát ve stejnou dobu 
Tohle je základ. Tělo se nejlépe zkoordinují ve chvíli, kdy dodržujete určitou rutinu. Jakmile budete týden pravidelně chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Vaše tělo si na to zvykne a začne automaticky tlumit fyziologické funkce právě kolem stanovené hodiny večer a Vám se bude snáz usínat a ráno zase o poznání lépe vstávat.

2) Vyvětrejte si
Teplota v ložnici je důležitý faktor ovlivňujících kvalitu vašeho spánku. Ačkoli preference můžou být v tomto ohledu poměrně individuální, většinou je to okolo 20°C.

3) Večer se nevystavujte modrému světlu
Právě modré světlo z telefonů, notebooků či televizí patří mezi nejčastější problémy špatného usínání a nekvalitního spánku. Díky modrému světlu zmatený a vaše tělo si tím pádem myslí, že je stále den.

4) Tma
Mezi důležité faktory patří i světlo. Při světle se nedokážete správně uvolnit a následně usnout. Tma také podněcuje dobu, při které bychom spát měli, nám vnější světlo může také narušovat REM fázi, která zaručuje naši kompletní odpočatost během následujícího dne.

5) Pozdě odpoledne a večer omezte kofein
Kofein patří mezi nejrozšířenější stimulanty. Jeho konzumace během dne je v pořádku, jelikož má dokonce své benefity. Pozdě odpoledne a večer už by se s ním ale mělo šetřit. Stimuluje totiž centrální nervovou soustavu, což zabraňuje vašemu tělu uvolnění a následné relaxaci.

6) Zvyšte pohyb v průběhu dne
Pravidelný pohyb či sportovní aktivita během dne Vám nabídnou neskutečné benefity. Systematickým zatížením organismu dojde k jeho částečnému vyčerpání, díky kterému budete večer znavenější.

7) Večer se nepřejídejte 
Jídlo později večer negativně ovliňuje usínání, ale také tvorbu melatoninu. Proto si během noci neodpočinete a ráno se opět budete cítit vyšťavení a nekvalitně odpočatí. Obecně se doporučuje nejíst minimálně 2 hodiny předtím, než si půjdete lehnout.

8) Snižte konzumaci alkoholu
Alkoholické nápoje sice můžou vyvolat únavu a napomoci rychlejšímu usínání, negativně ovšem ovlivňují vaši REM fázi, díky které se ráno cítíte svěží a odpočatí. Kvalita spánku se tím pádem s alkoholem rapidně snižuje. Klíčem k úspěchu je balanc, nemusíte alkoholické nápoje úplně vyřadit, ale omezit je tak, aby byl vaší prioritou spíše zdravý životní styl. 

Ačkoli bývá v poslední době spánková rutina většinou poměrně zanedbávaná, jedná se o velice důležitý prvek sloužící ke správnému fungování vašeho organismu. Zároveň se značně podílí na fyzické i psychické pohodě.

Doufám, že jsem vám alespoň nějak pomohla ke zlepšení spánku. Pokud Vás napadají ještě nějaké rady, budu moc ráda, když se s námi o ně podělíte v komentáři. 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

úterý 15. února 2022

Purity Vision růžový olej

Ahoj,
věděli jste, že některé odličovací vody můžou pleti škodit a měli by jste si po ní vždy umýt pleť? Já do nedávna ne. Proto jsem se rozhodla omezit její používání, používám jí jenom občas a rozhodla jsem se místo ní vyzkoušet růžový olej od Purity Vision, který je přírodní. 

Je vyroben tradiční metodou pozvolného macerování, při němž jsou poupátka růže damašské na několik týdnů naložena do směsi vysoce kvalitních olejů. Má všestranné využití – jako vyživující a regenerující pleťový a tělový olej, odličovací olej, koupelový olej, na masáže či k aromaterapii. Je určena pro všechny typy pleti. Vzhledem ke svým regeneračním schopnostem má být perfektní volbou pro zralou a suchou pleť. Měla by jí dodat potřebné výživné látky, které ji mají chránit před vysoušením a předčasným stárnutím. 
Při koupi byl zabalený v krabičce. Samotná lahvička je skleněná. Má plastovou pumpičku.

Obsahuje i pojistku na cestování. Při cestování si však dejte pozor, aby jste ho měli vždy v nějakém pytlíčku. Lahvička má tendenci se odšroubovávat. Uvnitř se nachází i samotné květy. 
Olej se krásně nanáší a na pleti je velmi příjemný. Dobře odličuje, pleť není zapotřebí nijak dřít. Odlíčí i voděodolný make-up. Stačí ho nanést malé množství. Bez problémů se smyje a pleť je po něm hezky hebká. Nezanechavá mastný filtr.

Množství: 100 ml
Cena: 150 - 220,- Kč (100 ml)


Moje shrnutí:

+

  • Přírodní složení 
  • Konzistence 
  • Nanášení 
  • Odličuje i voděodolný make-up 
  • Hebkost
  • Nemastí pleť  
  • Příjemná na pleti
  • Střička (rozprašovač)
  • Výdrž balení 

-

  • Těsnění šroubování

Hodnocení: 9,5* z 10*

Používám ho především na oči a nemůžu si ho vynachválit. Je pravda, že proces odlíčení je trochu zdlouhavý, ale mě to nevadí. Až spotřebuji, určitě koupím nový. 

Čím si odličujete Vy? Zkoušeli jste se někdy odlíčit nějakým olejem? 

To by bylo vše. Mějte se hezky.
Vaše Mišulka 

úterý 8. února 2022

Proč jste neustále unavený

Ahoj,
únava a vyčerpání čas od času dostihnou prakticky každého z nás. Především se projevuje v zimní. období spolu se zkrácenými dny, v řadě případů je však pravá příčina jiná. Dnes si jich pár řekneme.

1) Nízký energetický příjem
Pokud dlouhodobě jíte méně, než je Váš doporučený denní energetické příjem, můžete cítit zvýšenou únavu. Snažte se každý den doplnit tělu všechny základní makroživiny (bílkoviny, sacharidy, tuky). Dostatečný energetický příjem je z dlouhodobého hlediska nezbytný pro energii. 

2) Nízký přísun tekutin 
Každý den lidské tělo ztratí přibližně 1,5 litru vody. Dochází k dehydrataci. Mírná dehydratace je spojená s častější únavou. Každý den byste měli vypít přibližně 30–45 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. 

3) Málo spánku
Pokud spíte méně, než kolik by vaše tělo potřebovalo, velmi pravděpodobně se to bude projevovat častou únavou. Věnujte svému tělu dostatek odpočinku a spánku. Pro dospělé osoby to je v průměru asi 7–9 hodin spánku denně.

4) Málo aktivity
Po celém dni stráveném v kanceláři přijdete domů vyšťavení a unavení. Naopak náročný trénink Vám může doslova nabít baterky na celý zbytek dne. Snažte se být přes den i fyzicky aktivní.

5) Příliš práce 
Pracujete od ranních hodin a ještě večer doděláváte věci na počítači? Příliš mnoho práce může znamenat, že se začnete postupně psychicky vyčerpávat a unavovat. Snažte se najít ten správný balanc mezi prací a vaším volným časem. 

6) Hnusné počasí 
Počasí má na naši náladu překvapivě velký vliv. Zatímco v letních měsících jsme šťastnější, v zimě je to tak trochu naopak. Je to sníženou produkcí vitamínu D a naopak zvýšenou tvorbou spánkového hormonu melatoninu.

7) Mnoho starostí
Když se všechny ty starosti a povinnosti nastřádají, může toho být jednoduše příliš. Nechte si nějaký čas během dne jen pro sebe.

8) Velký příjem kofeinu
Kofein bereme jako nejúčinnější řešení únavy. Z dlouhodobého hlediska ale může působit zcela opačně, protože si na něj organismus po určité době vypěstuje závislost.

9) Chybí Vám vitamíny a minerály 
Některé vitaminy a minerální látky jsou pro tvorbu energie důležité. Jejich nedostatek pak může vést k tomu, že přes den pociťujete zvýšenou únavu. Z minerálních látek jde především o hořčík, železo a zinek a u vitamínů jde především o vitamíny skupiny B a na vitamín C. Snažte se dbát na dostatečný příjem celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny.

10) Pomoc
Pokud jste vyzkoušeli všechno možné, ale stále nic nefunguje, je možná nejvyšší čas navštívit lékaře a probrat s ním možné příčiny vaší dlouhodobé únavy. 

Základem úspěchu zdravého životního stylu je dostatek spánku, kvalitní strava a pravidelné pohybové aktivity. Proto se snažte vše svému tělu dát. 

To by bylo vše. Mějte se hezky. 
Vaše Mišulka 

Popular Posts